open-navfaktor-logo
search
Tužilac traži pritvor
Šestorka iz pumpi i trgovina odnijela više od 200.000 KM, samo u Kiseljaku ukrali 2,5 tone kafe
Kantonalno tužilaštvo Srednjobosanskog kantona uputilo je sudiji za prethodni postupak Općinskog suda Kiseljak prijedlog za određivanje pritvora za šest osumnjičenih koje je FUP uhapsio zbog pljački širom BiH.
03.03.2021. u 11:40
get url
text

Osumnjičeni Nevzudin H. (1972), Almedin Ć. (1989), Almir Š. (1982), Admir Š. (1979) , Marko I. (1980) i Elvir D. (1985), terete se da su na području više kantona u Federaciji BiH, kao i u Brčko distriktu počinili više krivičnih djela protiv imovine, a kao članovi udružene kriminalne grupe.

Kako je ranije rečeno iz FUP-a, oni se sumnjiče za napade na najmanje 14 poslovnih subjekata na području Tuzlanskog kantona, Srednjobosanskog kantona, Zeničko-dobojskog kantona, Hercegovačko-neretvanskog kantona i Zapadnohercegovačkog kantona, te Distrikta Brčko, gdje su pljačkali benzinske pumpe, trgovačke centre i druge objekte, a sumnjiče se i za krađu najmanje 14 automobila.

VEZANI TEKST - Šestorka uhapšena u akciji FUP-a predata Tužilaštvu SBK: Otkriveni nakon krađe 2,5 tone kafe u Kiseljaku

Tom prilikom ukrali su više od 200.000 KM, kao i veću količinu robe, cigareta, kafe, alata, te drugih proizvoda koje su pronašli u objektima i time poslovnim subjektima nanijeli veću materijalnu štetu.

Nakon što ih je FUP predao Tužilaštvu, jučer ih je u prostorijama Tužilaštva ispitao tužilac, te je na temelju svih do sada prikupljenih dokaza utvrdio da postoji osnovana sumnja da su počinili krivična djela koja im se stavlja na teret, zbog čega je zatražio pritvor.

Pritvor je predložen i zbog bojazni da bi boravkom na slobodi mogli uništiti, sakriti, izmjeniti ili krivotvoriti dokaze i tragove važne za krivični postupak ili ometati krivični postupak utjecajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače.

Također, postoje naročite okolnosti koje opravdavaju bojazan da će ponoviti krivično djelo, potvrđeno je iz Tužilaštva.

Podsjetimo, pripadnici FUP-a su pod nadzorom Tužilaštva SBK pretresli 10 lokacija na području Sarajeva i Kaknja te pohapsili članove ove grupe.

Između ostalog, ova organizovana grupa se sumnjiči da je u noći sa 23. na 24. februara, počinila tešku krađu u poslovni subjekat "Marcaffe" u Kiseljaku, odakle su ukrali oko 15.000 KM, teretno motorno vozilo "citroen jumper", vlasništvo te firme i oko 2,5 tone kafe "Marcaffe".

- Prilikom pretresanja poslovnog prostora kuće koju koristi A. Š. pronađeno je i oduzeto oko 155 paketa u kojima se nalazila kafa "Marcaffe", a kojom prilikom su lišena slobode lica A. Š., M. I. i E. Dž. prilikom pretovara kafe - naveli su iz ranije FUP-a.

Svi uhapšeni su odranije poznati policijskim i pravosudnim organima kao višestruki povratnici u vršenju krivičnih djela, zbog čega su i više puta osuđivani.

Jedan član grupe uspio je izbjećži hapšenje, a radi se o osobi inicijala E. DŽ. (1977), za kojom je raspisana operativna potjernica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.