open-navfaktor-logo
search
Šta se dešava
Šestoaprilska izložba u sjeni optužbi: Tikveša pita gdje je njegovih 1.000 KM, ko nije uvršten u katalog
Ovogodišnja, tradicionalna izložba "Collegium Artisticum", upriličena povodom 6. aprila – Dana Grada Sarajeva, u istoimenoj gradskoj galeriji u Sarajevu iznjedrila je brojne probleme, uglavnom među članovima Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine (ULUBiH).
18.04.2022. u 07:53
get url
text

Katalog, koji je obavezan popratni sadržaj izložbe, objavljen je bez imena nekoliko umjetnika, koji su učestvovali na izložbi, a dobitnik grand prixa Halil Tikveša odbio je primiti priznanje.

Za Faktor je pojasnio zašto i šta se zapravo dogodilo.

- Taj mangup koji se predstavlja kao sekretar Udruženja je slagao da sam mu rekao da uzme novčani dio priznanja. Na dodjeli, našalio sam se, i rekao da uzme sebi kipić i diplomu. Jer meni to ne treba, to je banalno i nekvalitetno. Ne znam šta bi sa njim osim da ga bacim u kontejner. Istu tu nagradu sam dobio prije pet godina i tada sam taj kipić i diplomu, jer su nekvalitetni i banalni, bacio u smeće. To ponovno priznanje, sa tim papirom i kipićem, nije bilo potrebno. Pa sam rekao tom takozvanom sekretaru da uzme to za sebe, a on je shvatio da uzme i novac. Koja će budala da se odrekne 1.000 KM za tog tipa, koji uporno, posljednjih 20 godina, upropaštava Udruženje. Taj takozvani sekretar, koji se pohvalio kako sam njemu poklonio novac, on je prava nesreća za Udruženje. A uz njega je i taj predsjednik koji mu to dozvoljava – kazao je Tikveša.

Prokomentirao je i "slučaj" katalog, ističući da je to zapravo slika i prilika ULUBiH-a.

- Neke moje kolege su poslale fotografije, a nisu ušle u katalog. Kad su donijeli sliku pred izložbu, on, sekretar Udruženja, to je odbio. Rekao je: "Niste u katalogu, ne mogu da vam primim sliku za izložbu". To je sve aljkavost tog udruženja i nije ni čudno što 50 posto umjetnika Sarajeva ne izlaže na toj izložbi. Ne znam da li ima ijedan nastavnik ili asistent sa Akademije da tu izlaže. Znači da je sveopći bojkot i da je to udruženje ustvari kilavo i neozbiljno – zaključio je Tikveša.

Poznati i nagrađivani umjetnik Džeko Hodžić među onima je bez čijeg se imena printao katalog, iako je izlagao na izložbi.

- Moji radovi nisu ušli u katalog. Zvao me je predsjednik ULUBiH-a i izvinio se. Dao mi je na memorandumu Udruženja potvrdu da sam bio izlagač. Ja sam ozbiljan čovjek i umjetnik i kao takav želim da bude sve prema pravilima. Nezadovoljan sam ovom situacijom, a ako je ovo jedini problem u Udruženju, onda je dobro – kazao je Hodžić.

Predsjednik ULUBiH-a Danis Fejzić danas nije odgovarao na pozive, a direktor "Collegium Artisticuma" Elvedin Poturak pojasnio je da su oni suorganizatori spomenute izložbe.

- Mi smo galerija koja je ustupila prostor i to je sav dio naše odgovornosti – istakao je Poturak.

Na ovoj, jednoj od najvažnijih umjetničkih smotri koja datira još od 1975. godine, predstavljeno je oko 200 radova članica i članova Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera u Bosni i Hercegovini, Udruženja likovnih umjetnika u Bosni i Hercegovini i Asocijacije arhitekata u Bosni i Hercegovini. Ova tri Udruženja su organizatori izložbe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.