open-navfaktor-logo
search
Traže istinu
Šesto dana okupljanja: Pitanje je isto - Ko je ubio Davida?
Oni su ranije ovim povodom na adresu Predsjedništva BiH poslali dopis Miloradu Dodiku
15.11.2019. u 13:31
get url
text

Članovi grupe "Pravda za Davida" okupili su se danas ispred Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka, na dan kada se navršava tačno 600 dana okupljanja ove neformalne grupe građana. Oni su došli pred banjalučko tužilaštvo jer ovu instituciju, kako su istakli, smatraju "najodgovornijom za stanje u kojem se nalaze".

- "Pravda za Davida" traži samo jedno, otkrivanje pune istine o ubistvu Davida Dragičevića i procesuiranje odgovornih – poručili su.

Oni su ranije ovim povodom na adresu Predsjedništva BiH poslali dopis Miloradu Dodiku pozivajući ga da ispuni dva puta dato javno obećanje o izbacivanju tužilaca iz njihovih kancelarija. Međutim, Dodik se danas nije pojavio pred tužilaštvom, a u to vrijeme je, kao što je poznato, bio na sastanku sa liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem u Mostaru.

U pismu koje su slali Dodiku, podsjetili su ga, između ostalog, da je 27. decembra 2018. godine izjavio da će "lično pozvati građane da zajedno sa njima izbace tužioce iz njihovih kancelarija, ukoliko u roku od mjesec do dva dana, ne bude pomaka u istrazi". Ozren Perduv iz PzD danas je poručio da je prošlo 600 dana od okupljanja na Trgu Krajine i "sramne pres konferencije" koju su istog dana organizovali u PU Banja Luka. 

- Prvo pitanje je bilo ko je ubio Davida. Danas je isto, ali uz to i pitanja ko ima pravo da zataškava ubistvo našeg mladog sugrađanina i zašto se od slučaja David, pravi slučaj Davidovih roditelja i ljudi okupljenih oko njih - istakao je Perduv.

Kazao je i da od tužilaštva u Banjoj Luci više ništa ne očekuju, ali da očekuju da se ovaj predmet prebaci na Tužilaštvo BiH, kao i da se procesuiraju odgovorni što slučaj do sada nije rasvijetljen. Kritikovao je i dosadašnji rad tužioca Saše Labotića koji je nedavno suspendovan, kao i postupajućeg tužioca u ovom predmetu Dalibora Vreće, ali i glavnog javnog tužioca Banja Luka Želimira Lepira. 

Perduv je podsjetio na sve što se dešavalo u proteklih 600 dana, posebno kritikujući praksu da komunalna policija neprestano uklanja obilježja koje grupa ostavlja na ušću Crkvene u Vrbas, gdje je 24. marta prošle godine nađeno tijelo Davida Dragičevića. Perduv je istakao da se do kraja godine očekuje suđenje desetinama članova grupe PzD zbog dešavanja u centru Banje Luke s kraja prošle godine. 

- Šta se ovdje dešava, ko je ovdje lud. Tek ćemo vidjeti šta će sud da odluči - kazao je Perduv, te naveo da su nekim optuženima već nuđene nagodbe u zamjenu za uslovne kazne.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.