Kao i prethodnog puta, građanima će se obratiti istaknute javne ličnosti, ali i članovi porodica i prijatelji ljudi koji su bili žrtve medijskih manipulacija, političkih progona neistomišljenika i zataškavanja krivičnih djela za koja veliki broj građana Srbije direktno okrivljuje režim predsjednika Aleksandra Vučića.

 

Nakon njihovih govora planirano je da građani centralnim gradskim ulicama od Skupštine Srbije u mirnoj protestnoj šetnji odu do Vlade Srbije.

"Restart sistema" – "Vučiću odlazi!" i "Vuline odlazi", natpisi su na transparentima koje su uz pomoć balona pustili u vazduh građani okupljeni ispred Skupštine Srbije, javlja N1

Dio građana došao je do Skupštine Srbije noseći zastavu Sretenjskog ustava, ali i kartonske figure sa likovima Aleksandra Vučića, Ane Brnabić, Dragana Vučićevića, Olivere Zekić i Željka Mitrovića u zatvorskim odjelima. 

Saobraćaj ispred Skupštine Srbije je bio zaustavljen, a građani su studente pozdravili velikim aplauzom. Studenti su uzvikivali "izlazite napolje".

Protestu su u prethodnim sedmicama podršku najprije pružili istaknuti srbijanski glumci, među kojima su Svetlana Ceca Bojković, Dragan Bjelogrlić, Nikola Kojo i Sergej Trifunović, a vlast je odgovorila tako što je neke od njih optužila da "nisu gadljivi na državne pare" kojima su finansirane serije u kojima su glumili, ali da ipak kritikuju državu.

Ubrzo su se glumcima u podršci protestima pridružile i druge brojne javne ličnosti, a solidarnost sa nezadovoljnim građanima iskazalo je i više od 600 članova akademske zajednice.

 

Oni su potpisali proglas u kojem se ističe da "potpisani nastavnici, istraživači i saradnici univerziteta i instituta u Srbiji, svjesni odgovornosti koju nosi akademski poziv, pružaju punu podršku zahthevima građanskih protesta", koji se već šesti put događaju na ulicama srbijanskih gradova.

- Već čitavu deceniju, Srbija je zemlja u kojoj ne postoji sloboda medija. Srbijanski javni prostor zagađen je mržnjom i nasiljem i to prevashodno sa "nacionalnih frekvencija" koje su javno dobro. Već čitavu deceniju, Srbija je zemlja u kojoj ne postoji politička odgovornost. Umjesto nje, u našem društvu se kao najviša vrlina uzdiže podanički odnos prema vlasti. Iz tog razloga se i odgovor na stravične tragedije koje su ovog proljeća zadesile Srbiju sveo na pokušaje nosilaca vlasti da se izbjegne bilo kakva politička odgovornost - naglašeno je u proglasu.