open-navfaktor-logo
search
Brčko distrikt
Šestero referenata za katastar optuženo za zloupotrebu položaja
Ukupno šestero referenata za katastar optuženo je da su pogodujući strankama usluge katastra naplaćivali ispod važećih tarifa pribavljajući im tako imovinsku korist na štetu budžeta
14.11.2019. u 09:38
get url
text

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH optužilo je više službenika Odjela za javni registar Vlade Distrikta zbog sumnje da su naplaćivanjem manjih katastarskih naknada od propisanih počinili krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.

Ukupno šestero referenata za katastar optuženo je da su pogodujući strankama usluge katastra naplaćivali ispod važećih tarifa pribavljajući im tako imovinsku korist na štetu budžeta Brčko distrikta BiH.

- Tužilaštvo Distrikta podiglo je odvojene optužnice protiv M. Č., Ž. J., V. M., E. Z., I. T. i Š. J., kojima ih tereti za zloupotrebe u službi tokom 2013. i 2014. godine. Oni su optuženi da nisu postupali u skladu s dužnostima da vode računa o plaćanju naknada za izvršene geodetske usluge, te da su tako građanima, preduzećima i drugim pravnim licima pribavili imovinsku korist u iznosima od stotinu do 2.612 KM - saopćeno je iz ove pavosudne institucije.

Optužnice protiv njih šestero podignute su za krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja za koje je zaprijećena kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci do pet godina.

- Nakon prosljeđivanja Osnovnom sudu Distrikta optužnice protiv službenika katastra u Brčkom su u cijelosti potvrđene. Podsjećamo da je Tužilaštvo Brčko distrikta BiH tokom ove godine za krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja optužilo ukupno osam osoba iz javnog sektora- navodi se u saopćenju brčanskog Tužilaštva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.