navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Laktoza i zdravlje

Šest promjena u organizmu koje ćete odmah osjetiti ako iz prehrane izbacite mliječne proizvode

Mliječni proizvodi bogat su izvor važnih hranjivih materija, ali sve više ljudi ima intoleranciju na laktozu. Ona direktno odlazi u crijeva prije nego što je tijelo apsorbira, što može izazvati simptome poput nadutosti, grčeva, dijareje i gasova.

Objavljeno: 26.06.2020. u 08:09
get url
text

Većina ljudi alergičnih ima primarnu intoleranciju na laktozu, što znači da su u ranijem životu, primjera radi, tokom djetinjstva, mogli probaviti laktozu, ali kasnije su se javile probavne smetnje nakon konzumiranja mliječnih proizvoda.

Uz laktozu, veliki broj ljudi može biti osjetljiv i na protein mlijeka kazein, te bi svako ko ima alergiju na laktozu trebao provjeriti postoji li alergija i na gluten.

Evo šta će se desiti u organizmu ako izbacite mliječne proizvode iz prehrane:

Zbogom bolovima u stomaku i osjećaju nadutosti

Onog trenutka kada tijelo ne može probaviti laktozu, u digestivnom traktu stvaraju se kiseline i gasovi. A upravo to dovodi do bolova u stomaku, osjećaja nadutosti i gasova.

Kada prestanete konzumirati mliječne proizvode, ti problemi nestaju, a možete i skinuti nekoliko kilograma.

Laktoza je šećer, a šećer doprinosi gojenju. Stoga, prehrana bez mliječnih proizvoda, podrazumijeva i puno manje šećera, a to je jedan od prvih koraka ka mršanju.

Pospješit ćete varenje

Kad organizam ne može svariti mliječne proizvode, onda često imamo problema sa dijarejom do koje dolazi jer intolerancija na laktozu povećava količinu vode u crijevima kada konzumiramo mliječne proizvode.

S druge strane, ako ih izbacimo iz prehrane, normalizirat će se stolica.

Zatvor također može biti simptom intolerancije. Nije uobičajen kao dijareja, ali i u slučaju zatvora doći će do olakšanja jer će probava bolje raditi, što znači i izbacivanje toksina iz organizma.

Imat ćete zdravija crijeva

Kod ljudi koji ne toleriraju mliječne proizvode - mlijeko, sir i drugi proizvodi sa aditivima mogu izazvati upale u crijevnim bakterijama.

Ti vještački sastojci mogu dovesti do pretjeranog rasta gljivica i uzrokovati upalne procese u gastrointestinalnom traktu, a to može dovesti do zamaranja, iritacije želuca i mučnine.

Izbacivanjem mliječnih proizvoda iz prehrane naša crijeva će raditi bolje i obnovit će se zdrave bakterije.

Rezultat je i ljepša koža

Tijelo izbacuje otpad i toksine na tri načina: mokrenjem, putem stolice i kroz pore. Osjetljivost na mliječne proizvode može se pokazati i na koži u vidu akni, osipa, pa čak i ekcema.

Bit ćete manje podložni upalama

Upale u organizmu predstavljaju ozbiljan problem, te mogu uzrokovati mnoge zdravstvene probleme, poput nepravilnog rada štitne žlijezde ili bolova u zglobovima.

Izbacivanjem mliječnih proizvoda može se smanjiti pojava upala kod ljudi koji su alergični na njih. Naravno, ako smo zabrinuti zbog mogućih upala, a nemamo intoleranciju na laktozu, postoje drugi načini na koje ih možete smanjiti.

Dodavanje ribe i suplemenata u obliku ribljeg ulja u prehranu ili konzumiranje više namirnica bogatih omega-3 masnim kiselinama, kao što su avokado, orasi i ulja, možemo smanjiti upalne procese.