open-navfaktor-logo
search
Bit će ispitani
Šest osumnjičenih, među kojima je pet aktivnih i bivših policajaca iz RS-a, predato Tužilaštvu BiH
Policijski službenici MUP-a RS-a predali su u nadležnost Tužilaštva Bosne i Hercegovine osumnjičene uhapšene u nastavku aktivnosti u borbi protiv organizovanog kriminala povezanog sa koruptivnim krivičnim djelima i zloupotrebom policijskih kapaciteta u predmetu "Transporter", saopćilo je Tužilaštvo BiH.
02.03.2023. u 14:51
get url
text

Akcija je realizovana koordiniranom saradnjom MUP-a RS-a i Tužilaštva BiH na području Banja Luke. Među šest osumnjičenih je pet aktivnih i bivših službenika policije RS-a.

- Ove aktivnosti usmjerene su na šest osumnjičenih da su, kao organizatori i članovi organizovane kriminalne grupe, duže vrijeme vršili krivična djela organiziranog kriminala povezana sa krijumčarenjem i neovlaštenim prometom opojnih droga, kao i krijumčarenjem opojnih droga iz susjednih zemalja radi dalje preprodaje u Bosni i Hercegovini, te dalje distribucije prema ilegalnom narko-tržištu zemalja Evropske unije. Na taj način su stjecali nezakonitu imovinsku korist, a akcija je usmjerena i na osobe koja su koristeći svoj službeni položaj pomagala ovim osumnjičenim da ne budu otkriveni od organa gonjenja, sprečavanjem dokazivanja i zloupotrebom položaja ili ovlaštenja - saopćilo je Tužilaštvo BiH.

VEZANI TEKST - U Banjoj Luci uhapšeno više bivših i aktuelnih inspektora policije RS-a

Osumnjičeni su pod istragom zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama, te krivična djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja i sprečavanje dokazivanja.

Osumnjičeni će biti ispitani u zakonskom roku, nakon čega će postupajući tužilac donijeti odluku o daljim aktivnostima, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.