open-navfaktor-logo
search
Južni Sudan
Šest novinara uhapšeno zbog snimka na kojem predsjednik zemlje urinira po sebi
Snage sigurnosti Južnog Sudana uhapsile su šest novinare zbog viralnih snimaka na kojima predsjednik zemlje očito urinira po sebi, izvijestila je organizacija za zaštitu slobode medija.
07.01.2023. u 12:00
get url
text

Na snimku, snimljenom tokom zvaničnog događaja, vidi se južnosudanski lider Salva Kiir kako stoji uz nacionalnu himnu, u početku nesvjestan dok mu se mrlja širi na pantalonama, a lokva se stvara kod njegovih nogu. Kamera se naglo okreće nakon što se čini da Kiir i njegova pratnja primjećuju šta se dešava.

U petak je Komitet za zaštitu novinara (CPJ) izvijestio da je Nacionalna služba sigurnosti zemlje uhapsila šest novinara državne radio-difuzne korporacije Južnog Sudana (SSBC) pod sumnjom da su neovlašteno pustili snimak.

CPJ, pozivajući se na medijske izvještaje i osobe koje su govorile pod uvjetom anonimnosti, imenovao je uhapšene kao direktora kontrolne sobe Jovala Tombea, snimatelja i tehničara Viktora Ladoa, snimatelje Josepha Olivera i Jacoba Benjamina, snimatelja i tehničara Mustafu Osmana i tehničara iz kontrolne sobe Cherbek Ruben, piše The Guardian.

Muthoki Mumo, predstavnik CPJ-a za podsaharsku Afriku, rekao je da se hapšenja podudaraju s "obrascem osoblja sigurnosti koje pribjegava proizvoljnom pritvoru kad god zvaničnici smatraju da je izvještavanje nepovoljno".

- Vlasti bi bezuslovno trebalo da puste ovih šest službenika SSBC-a i osiguraju da oni mogu raditi bez daljeg zastrašivanja ili prijetnji hapšenjem - rekao je Mumo.

Sindikat novinara Južnog Sudana (UJOSS) – koji je prvobitno negirao izvještaje da su novinari uhapšeni zbog snimka – pozvao je na "brzo okončanje" istrage.

Video je prošlog mjeseca široko podijeljen na društvenim mrežama, što je izazvalo pitanja o zdravstvenom stanju i sposobnosti 71-godišnjeg predsjednika da upravlja nacijom koja se bori s sukobima, glađu i klimatskim promjenama. Ali to je također izazvalo žestoku debatu o etičnosti objavljivanja takvih snimaka na društvenim mrežama i navodima o nedostatku empatije prema starješini.

Kiir je vladao Južnim Sudanom od njegove nezavisnosti 2011. godine, a predsjedništvo je poremećeno borbom s otcjepljenom grupom vladajućeg Sudanskog narodnooslobodilačkog pokreta – što je rezultiralo stotinama hiljada mrtvih i dovelo do seksualnog nasilja, obračuna s opozicijom i političke korupcije.

U zemlji nisu održani izbori otkako je Kiir preuzeo vlast, iako je glasanje zakazano za 2024. godinu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.