open-navfaktor-logo
search
Bez eksperimenata
Šest loših navika od kojih se stomatolozima diže kosa na glavi
Vjerovatno znate da je oralna higijena izuzetno bitna, a da li je znate i pravilno primijeniti
15.10.2018. u 10:11
get url
text
Zubni konac najbolje očisti zube



Ako prođe nekoliko dana bez da upotrijebite konac za zube ili volite eksperimentirati s različitim proizvodima za njegu i ljepotu zubi, moramo vas upozoriti da niste na dobrom putu.

Evo na što će vas svaki stomatolog upozoriti i zamoliti da prestanete raditi. 

1. Izbjeljujete zube kod kuće

Stomatolozi upozoravaju kako kućnim izbjeljivanjem možete napraviti više štete nego koristi. Vrlo lako se može dogoditi da do nekih dijelova proizvod s kojim izbjeljujete zube ne može doprijeti što će vrlo brzo rezultirati mrljama i nejednoličnom bojom zubi. Također, ističu kako razni proizvodi za izbjeljivanje mogu nepovoljno utjecati na vaše desni te uništiti caklinu vaših zubi. 

2. Ne čistite zube koncem

Kada vam stomatolog kaže da biste trebali svakodnevno i to najmanje dva puta čistiti zube koncem, onda to zbilja i misli. To je jedini efikasan način za održavanje desni zdravima i za uklanjanje svih ostataka hrane. 

3. Pijete vodu s limunom 

Iako vam ponekada obična voda dosadi i želite joj dati malo okusa limunom, stomatolozi na to odmahuju glavom. Kiselina vrlo lako izaziva karijes, bolesti desni i oštećuje caklinu, a može biti i uzrok lošeg zadaha. Radije istrpite i popijte vodu bez ikakvih dodataka. 

4. Koristite pretvrde četkice za zube

Pretvrda četkica u kombinaciji s prejakim pritiskom rezultirat će uništavanjem cakline i oštećenjem zubnog mesa. Držite se mekanih četkica kako bi vaši zubi živjeli što duže. 

5. Grizete tvrde predmete

Hemijske olovke, umjetni nokti, led... Sve to nepovoljno utječe na vaše zube. I da - nikada, ali nikada nemojte otvarati bilo što zubima. 

6. Pasta ili čistači za zube

Umjesto dobre stare paste, vi ste se odlučili za prah od aktivnog ugljena ili čak ulje koje obećava bjelje zube nakon samo jedne upotrebe. Ne nasjedajte na jeftine marketinške trikove i zaobiđite takve proizvode u širokom luku jer, osim za vaše zube, oni mogu biti opasni i za vaš organizam. 
 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.