open-navfaktor-logo
search
Presuda
Šest godina robije zbog razbojništva nad penzionerom u Krčevinama kod Viteza
Kantonalni sud u Novom Travniku izrekao je presudu kojom je na šest godina zatvora psudio Dževada Vikovića (25) iz Zavidovića zbog razbojništva nad 79-godišnjim penzionerom Srećkom Žuljevićem u viteškom naselju Krčevine.
12.07.2021. u 18:27
get url
text

Istom presudom, Elmir Šarić iz Olova oslobođen je optužbi da je s Vikovićem učestvovao u ovom razbojništvu.

Vikovića i Šarića optužnica Kantonalnog tužilaštva u Travniku teretila je da su, u noći između 9. i 10. februara 2019. godine, upali u kuću penzionera Žuljevića te su ga, prijeteći nožem i udarajući, opljačkali u vlastitom domu.

Žuljevića je tipovao Huso Patković (56), koji je razbojnicima pokazao gdje stanuje te im odao informacije da je u pitanju starija osoba, koja živi sama, da prima njemačku mirovinu i u kući ima veću količinu novca. On je ranije, na osnovu sporazuma o priznanju krivnje, osuđen na godinu zatvora.

Razbojnici su nasilno ušli u kuću, te je Viković odmah s vrata žrtvi zaprijetio nožem, kazavši kako će ga ubiti, da zna da ima novca, kao i da će mu ubiti kćerku ako im odmah ne da novac.

Potom ga je drškom noža udario u čelo, od čega je nesretni čovjek pao na pod, da bi ga nastavio udarati nogama, dok je za to vrijeme njegov saučesnik prevrtao stvari po kući u potrazi za novcem.

- Od oštećenog su oduzeli novac u iznosu od 1.800 eura, ručni sat marke "RADO" švicarske proizvodnje, mobitel s karticom njemačkog operatera, crni kožni novčanik sa 50 KM, 20 KM iz pepeljare, lične dokumente, kao i pet i po kutija cigareta bijelog dugog "Rottmansa" - navodi se u optužnici.

Nakon toga su sa novcem i drugim ukradenim stvarima napustili kuću, te po prethodnom dogovoru otišli do kuće Huse Patkovića, kojem su za njegovu ulogu u pljački platili 150 eura, a ostatak novca su podijelili međusobno.

Pretučeni i isprepadani Žuljević prevezen je u viteški Dom zdravlja, gdje su mu sanirane povrede. Policajcima je ispričao kako se sve odigralo, te dao opis napadača. Jedan detalj se isticao, a to je da jedan od njih dvojice nije imao prednji zub.

Policija je radeći na rasvjetljavanju ovog slučaja pratila tragove koji su ih odveli do Patkovića, nakon čega su pod istragu stavili i Vikovića, koji je živio kod prijatelja u Hadžićima.

U aktivnostima na hapšenju ovog trojca učestvovali su policajci iz čak tri kantona - Sarajevskog, Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog.

Upadom u stan u kojem je Viković boravio, policija je pronašla sat Srećka Žuljevića, te dokaze iz nekoliko drugih pljački.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.