open-navfaktor-logo
search
Najveća nepravda
Šest godina poslije: Nije bio ofsajd protiv Nigerije
Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine na današnji dan prije šest godine odigrala je drugu utakmicu na Svjetskom prvenstvu u Brazilu.
21.06.2020. u 10:51
get url
text

Zmajevi su u Cuiabi doživjela veliku nepravdu. Poraženi su od Nigerije (0:1), ali su oštećeni i mnogi će utvrditi da smo tada bukvalno pokradeni za prolazak u osminu finala Mundijala.

U utakmici drugog kola Grupe F izabranici tadašnjeg selektora Safeta Sušića igrali su protiv Nigerije, a u 21. minuti zatresla se mreža Nigerijaca.

Sjajnu asistenciju Zvjezdana Misimovića naš najbolji napadač Edin Džeko pretvorio je u pogodak. Ipak, radost je kratko trajala...

Sudija Peter O'Leary poništio je gol zbog ofsajda, iako se odmah na usporenoj snimci vidjelo da Dijamant nije bio u nedozvoljenoj poziciji.

Navijači naše zemlje svako godine u ovo vrijeme prisjete se događaja sa Pantanal Arene, a rečenice "Nije bio ofsajd protiv NIgerije" sada je već postala kultna.

O'Leary je 2015. godine priznao da je pogriješio i da je oštetio Zmajeve, te je potom objavio i kraj karijere, no to nam i nije neka utjeha.

- Bila je to očita greška. Asistent je digao zastavicu i dosudio sam ofsajd. Iako nisam taj koji je digao zastavicu, bio sam glavni sudija i odgovoran sam za to. Da sam bio u boljoj poziciji, vidio bih šta se dogodilo i ne bih dosudio ofsajd. Ali nisam bio u boljoj poziciji i nisam to učinio - objasnio je tada O'Leary.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.