open-navfaktor-logo
search
Optužbe za rasizam
Serija Prijatelji na meti twitteraša
Producenti dugo očekivane epizode Prijatelja u centru su optužbi za rasizam nakon što je postalo poznato da u novim epizodama nema nijednog crnog glumca.
17.05.2021. u 08:11
get url
text

Iako će povratak voljene serije okupiti svih šest glavnih zvijezda, popis gostujućih glumaca, koje je najavio emiter HBO, kritikovan je zbog nedostatka raznolikosti.

Gosti epizode koja se u SAD-u emitira 27. maja (17 godina nakon posljednje originalne serije) uključuju Malalu Yousafzai, pakistansku aktivisticu za žensko obrazovanje, i korejski pop bend BTS, ali nema crnih zvijezda.

Čak i originalni crni lik Prijatelja - Rossova djevojka dr. Charlie Wheeler, koju glumi Aisha Tyler - neće se pojaviti na ponovnom okupljanju.

Odluka je izazvala bijes na društvenim mrežama, a jedan obožavatelj napisao je: "Nakon što su nas uvjerili da u New Yorku za deset sezona nema crnaca ili smeđih ljudi, oni okupljaju 25 slavnih i nekako izbjegavaju pronaći jednog crnca."

Uključeni su i drugi komentari: "Okupljanje prijatelja! Toliko novih prijatelja! Niko od njih nije crnac" i "Prošlo je 17 godina, a vi još niste stekli nijednog crnog prijatelja?"

Ovo nisu prve optužbe za rasizam u Prijateljima. U knjizi "Prijatelji – Ona o seriji Friends", autorica Kelsey Miller piše da je pomoćnica scenarista Amaani Lyle zbog ponašanja scenarista serije bila i na sudu, piše Index.hr.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.