Kazao je ovo direktor Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine Šerif Isović prilikom današnjeg obraćanja javnosti predstavnika federalnih institucija.

- Nažalost, imamo situaciju da su od ukupno 24.507 obrađenih prijava, negdje oko 4.580 bile prijave novih zaposlenika te oko 19.000 odjava zaposlenika. To u nekom prebijenom stanju znači da se broj zaposlenih u FBiH smanjio za 15.331 zaposlenika - kazaoje Isović.

Isović je rekao da su na početku pandemije odmah reagirali tako što su poslali uposlenike na godišnje odmore.

- Zatim smo preuzeli mjere zaštite i morali smo ograničiti broj stranaka u upravi. Svi oni kojima treba usluga, mogu se javiti telefonima, mailom ili faksom. Također, mogu reći da uposlenici uspijevaju da izvrše ključne zadatke, a to je prijava, odnosno odjava radnika, kako bi se svi oni koji ostanu bez posla, mogli prijaviti na biro. U ovim teškim uvjetima, trudimo se da budemo što bolji servis - rekao je Isović.

Dodao je i da su od 1. aprila pustili svim poreznim obveznicima novu uslugu te svi koji su bili zakonom obavezni da svoje prijave podnose elektronski sada mogu izvršiti i uvid u svoju poreznu karticu.

- Svaki porezni obveznik koji ima potrebu da vidi kakvo je stanje u njegovoj poreznoj upravi, može sa svog računara pristupiti serveru Porezne uprave i vidjeti stanje svih njegovih uplata i zaduženja, što će nam sigurno omogućiti lakšu komunikaciju - rekao je Isović.