open-navfaktor-logo
search
Kvalifikacije za EP
Senzacija u Orenburgu: Košarkašice BiH savladale favorizovanu Rusiju
Ženska seniorska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine u prvom kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo sa 69: 70 slavila je u Rusiji
14.11.2019. u 17:50
get url
text

Ženska seniorska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine u prvom kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo slavila je u Rusiji sa 69: 70  (14:19, 23:11, 15:19, 17:21) protiv prvog favorita kvalifikacione grupe C.

Prva četvrtina zasluženo je pripala našoj selekciji sa 19:14, a izabranice selektora Gorana Loje poslje prvih deset minuta mogle su imati i veću prednost, no posljednji napad u prvoj četvrtini je loše organizovan, pa je Marica Gajić promašila šut sa zvukom sirene.

Prve poene iz igre u drugom periodu naše košarkašice postigle su tek poslije više od tri minute igre, a da nije bilo brzopletih rješenja mogla je naša selekcija imati i značajniju prednost. Ipak, poslije nešto više od pet minuta igre u drugoj četvrtini Ruskije su uspjele izjednačiti rezultat (24:24).

Do kraja prvog poluvremena Rusija je u potpunosti preokrenula rezultat, te je na pauzu otišla sa sedam poena prednosti (37:30).

Tricom Jones prišli na 44:42 četiri minute prije kraja trećeg perioda, a u odlučujuću četvrtinu najbolje košarkašice naše zemlje ušle su sa tri poena zaostatka (52:49).

{$galerijaFotografija}

Već na startu posljednjeg perioda naša selekcija je stigla do izjednačenja (52:52), da bi Ruskinje uzvratile tricom. Već u narednom napadu Marica Gajić pogađa tricu na isteku napada, a odličnom reakcijom u odbrani Gajić je našoj selekciji omogućila lagane poene u kontra napadu za vodstvo 57:55.  Sedam minuta prije kraja utakmice uslijedio je nešto duži prekid zbog problema sa semaforom, koji baš i nije stigao u najboljem trenutku za našu selekciju, pa je time-out ruskog selektora potrajao nešto duže.

Fantastičnu partiju za BiH odigrala je Jonquel Jones, koja je šest minuta prije kraja 26 poenom večeras donijela novu prednost našem timu (59:57), a u narednim minutama Gajić je u potpunosti nosila igru naše reprezentacije.

U posljednjih 30 sekundi BiH je ušla sa tri poena prednosti, nos dva precizna "penala" Ruskinje su istopile zaostatak na pola koša, a naša selekcija imala je puni napad do kraja, a prije toga je selektor Lojo pozvao time-out.

Šesnaest sekundi prije kraja Jones je pogodila treću tricu na utakmicu u donijela BiH četiri poena prednosti, nakon čega je uslijedio time-out Rusije. Već u narendom napadu Ruskinje su uzvratile tricom za 69:70.

Lojo je osam sekundi prije kraja pozvao minut odmora nakon kojeg smo loše izveli aut, a nakon "mrtve lopte" strijelica je favorizovala Rusiju kojoj je ostalo sedam sekundi. Ipak domaće košarkašice nisu uspjele nejabolje organizovati napad pa je BiH na kraju sa 69:70 savladala velikog favorita kvalifikacione grupe C. 

Jonquel Jones, igračica sa Bahama, u svom debitantskom nastupu u dresu BiH bila je prvo ime naše reprezentacije sa 29 poena, dok je Marica Gajic zabila 17 koševa. Maria Vadeeva je bila prvo ime ruske selekcije sa 18 poena.

Naredni meč kvalifikacija BiH igra za tri dana u Skenderiji protiv Švicarske.

Rusija - BiH 69:70
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.