open-navfaktor-logo
search
Ankara
Sentop: Ne postoji ni jedan pravni kriterij da se događaji iz 1915. okarakteriziraju genocidom
Predsjednik Velike Narodne skupštine Republike Turske Mustafa Sentop izjavio je danas da ne postoji nikakav pravni kriterij, niti osnov da se događaji iz 1915. godine okarakteriziraju genocidom.
24.04.2021. u 15:19
get url
text

Turska se danas sjeća i odaje počast diplomatama koji su ubijeni u napadima armenskih terorističkih organizacija od 70-ih godina prošlog stoljeća.

Šef turskog parlamenta Sentop u Ankari je posjetio mezarje Cebeci Asri u kojem su sahranjene ubijene turske diplomate, a potom je u obraćanju novinarima kazao armenske obmanjujuće tvrdnje o navodnom genocidu iz 1915. godine nemaju nikakav pravni osnov.

Komentirajući odluku koju su vlasti SAD-a najavile da će donijeti o tom pitanju ove godine, Sentop je kazao da se tu može samo raditi o promjeni stava američke vlasti, a nikako ne i promjeni činjenica i suštinske istine.

Na upit da komentira navode da bi o događajima iz 1915. godine uskoro izjavu mogao dati i američki presjednik Joe Biden, Sentop je kazao da bi to bila isključivo politička izjava koja nema nikakvog pravnog osnova.

- Ukoliko bismo i mi u Turskoj donosili političke odluke o historijskim pitanjima, onda bi nam cijela godina trebala za donošenje svih odluka o događajima iz američke historije. SAD je među zemljama sa najmračnijom i najprljavijom historijom - kazao je Sentop.

Ističući kako armenska strana pokušava svijetu nametnuti obmanu i izvrgnutu istinu o prošlosti, Sentop je kazao da to u sjenu baza napore za normalizaciju armensko-turskih odnosa.

I Ministarstvo vanjskih poslova Turske je na Twitteru objavilo da Turska ne zaboravlja diplomate koji su ubijeni od strane armenskih terorističkih grupa te su poručili da laži iskrivljuju istinu, ali i uzimaju nevine živote.

- Oni koji iskrivljuju istinu i činjenice o događajima iz 1915. godine ne mogu natjerati narod da povjeruje u lažne tvrdnje o navodnom genocidu, niti mogu nas natjerati da zaboravimo terorizam ASALA - poručio je zamjenik šefa turske diplomatije Yavuz Selim Kiran.

Glasnogovornik Ureda turskog predsjednika Ibrahim Kalin je također odao počast turskim diplomatama ubijenim u napadima armenskih terorističkih grupa, te je poručio da Turska zna ko stoji iza tih zločina tako što širi laži o navodnom genocidu.

- Turska će nastaviti koristiti jezik istine nasuprot onih koji iskrivljuju historijske činjenice - poručio je Kalin.

Prema podacima AA, u napadima armenskih terorističkih grupa ubijeno je ukupno 77 osoba, uključujući 58 turskih državljana i 31 diplomatu u člana njihovih porodica. Armenske terorističke organizacije su krvavu seriju napada na turske diplomate počele 1973. godine kada su ubile generalnog konzula u Los Angelesu Mehmeta Baydara i konzula Bahadira Demira u Santa Barbari

Većinu tih napada izvele su terorističke grupe ASALA i JCAG.

Teroristička organizacija Tajna vojska za spas Armenije (ASALA) je zvanično osnovana 1975. godine s ciljem da se terorističkim napadima bore protiv Turske. Javnost je prvi put za ovu terorističku grupu saznala 20. januara 1975. godine kada je izvela bombaški napad na kancelariju Svjetskog crkvenog vijeća u Bejrutu.

Druga armenska teroristička organizacija Komandosi pravde armenskog genocida (JCAG) osnovana je 1975. godine u Bejrutu, a javnost je za njih prvi put čula kada su zajedno s ASALA-om preuzeli odgovornost za napad u kojem je 22. oktobra 1975. godine ubijen ambasador Turske u Beču Danis Tunaligil.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.