open-navfaktor-logo
search
Dvodnevna posjeta
Sentop nakon sastanka sa Džaferovićem: Mir i stabilnost BiH važni za Evropu, izbore održati u predviđeno vrijeme
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović sastao se sinoć s predsjednikom Velike narodne skupštine Republike Turske Mustafom Sentopom.
27.04.2022. u 08:24
get url
text

Razgovarano je o odnosima između Bosne i Hercegovine i Republike Turske za koje je konstatirano da su izuzetno dobri i prijateljski te da ih treba nastaviti jačati i razvijati na dobrobit naroda obje zemlje, saopćili su iz Predsjedništva BiH.

Džaferović je potcrtao da Turska ima stabilizirajući utjecaj u Bosni i Hercegovini i u cijelom regionu. Kazao je i da je izuzetno bitna podrška koju Republika Turska kao članica NATO-a daje euroatlantskim integracijama Bosne i Hercegovine.

Tema razgovora bila je sigurnosna i politička situacija u Bosni i Hercegovini i regionu, sa naglaskom na posljedice ruske agresije na Ukrajinu na stabilnost Bosne i Hercegovine i ovog dijela Evrope.

Istaknuto je da poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i 27 godina njegove implementacije, što znači poštivanje državnih institucija i njihovih ovlasti, predstavlja jedinu mapu puta koja garantuje mir i stabilnost, zaključili su iz Predsjedništva BiH.

Predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turske Mustafa Sentop izjavio je sinoć u Sarajevu nakon sastanka sa Džaferovićem da su mir i stabilnost BiH važni za Evropu u cjelini, te da održavanje izbora ne može biti uvjetovano izmjenom izbornog zakona.

- Stabilnost i mir na Balkanu su za nas veoma važni. Pozicija Bosne i Hercegovine u pogledu stabilnosti i mira Balkana je ključna. Zbog toga je kontinuitet političke stabilnosti i mira u Bosni i Hercegovini veoma važan za Tursku. Turska to prati sa velikom pažnjom i ulaže velike napore s ciljem očuvanja stabilnosti. Naš predsjednik Recep Tayyip Erdogan, kao što svi mogu i primijetiti i pratiti, ima važnu ulogu u očuvanju stabilnosti - rekao je Sentop u izjavi novinarima nakon sastanka sa Džaferovićem.

Podvukao je da su mir i stabilnost BiH važni za Evropu u cjelini.

- Međutim, treba da kažem i da mir i stabilnost Bosne i Hercegovine nisu važni samo za Tursku i za Balkan, nego i za Evropu. Sve evropske zemlje treba da na svojoj savjesti osjete odgovornost za sve velike boli proživljene ovdje. Ovdje, usred Evrope, pred njihovim očima je počinjen genocid devedesetih godina. Zbog toga je neophodno preduzeti sve mjere predostrožnosti da se nešto slično više ne bi ponovilo. Mir i stabilnost ovdje trebaju biti trajni, a druge zemlje, uz Tursku, trebaju ulagati napore u tom smjeru - poručio je Sentop.

Na budućnost, kako je rekao, gleda sa optimizmom.

Govoreći o predstojećim izborima u Bosni i Hercegovini, Sentop je kazao kako njihovo održavanje ne može biti uvjetovano izmjenom izbornog zakona.

- Uz održavanje izbora može se razgovarati o izmjenama izbornog zakona, ukoliko se dođe do dogovora, može se ići u spomenute izmjene, ali samo održavanje izbora ne može biti uvjetovano izmjenom izbornog zakona. Takvo nešto bi poremetilo izborni proces, a dovelo bi u problem i demokratski sistem. Zakoni i njegove izmjene mogu biti tema rasprava i razgovora, te ukoliko ima mogućnosti može se ići i u njihove izmjene. Međutim, i bez izmjena izbornog zakona izbori se trebaju održati u njihovo vrijeme. To sam rekao i na svim sastancima. Izbori su konačno rješenje, oni donose nove jednadžbe i najvažniji su u demokratskom procesu. Mi smatramo ispravnim njihovo održavanje, kao i većima političara širom svijeta - naglasio je Sentop.

Predsjednik turskog parlamenta je podsjetio da je tokom dvodnevne posjete Bosni i Hercegovini prisustvovao zajedničkim iftarima u Livnu i Travniku, te održao sastanak sa članovima kolegija Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Nakon posjete BiH Sentop će otputovati u Skoplje, glavni grad Sjeverne Makedonije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.