open-navfaktor-logo
search
Ramazan
Sentop na zajedničkom iftaru u Livnu: Turska je uvijek uz vas
Mi smo u svakom pogledu uvijek uz BiH, u političkom, kulturnom i svakom drugom smislu, rekao je Sentop
27.05.2019. u 08:06
get url
text

Predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turske (TBMM) Mustafa Sentop izjavio je sinoć u Livnu kako je prije dvije godine boravio u ovom bosanskohercegovačkom gradu, gdje mu je, kako je rekao ostalo srce i zbog toga je ponovo u gradu gdje su ramazanski dani nešto posebno, javlja Anadolu Agency (AA).

-Ramazan nam nudi brojne mogućnosti, nije nam cilj da večeras ovdje skupa iftarimo, to je razlog da se okupimo i družimo - kazao je sinoć Sentop u obraćanju velikom broju građana prisutnih na zajedničkom iftaru održanom u Ćurčinica džamiji u Livnu. 

On je zahvalio svima koji su učestvovali u organizaciji iftara. 

-Trebate da znate prije svega da je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, narod Turske, svi u Turskoj su uvijek uz vas. Mi smo davno bili jedna cjelina, jedna država, Osmansko carstvo, nakon kojeg smo ostali rastavljeni na jedan duži period. Sada zajedno koračamo ka budućnosti -rekao je Sentop i dodao:

"Mi smo u svakom pogledu uvijek uz BiH, u političkom, kulturnom i svakom drugom smislu".

Mehmet Kus, načelnik Općine Ejubije iz Sanliurfe, koja je donator iftara, rekao je da dolazi iz "grada Božijih poslanika" kako je još poznata pokrajina iz koje dolazi. On je zahvalio prisutnima na druženju prenijevši im selame stanovnika njegovog grada. Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Livno Mahir ef. Kevrić je kazao da Bošnjaci žive u miru sa svojim komšijama Hrvatima u ovom gradu te naglasio potrebu pokretanja i realizacije projekata u saradnji s Turskom. 

{$galerijaFotografija}

On je podsjetio da Livno trenutno ima šest džamija od kojih su četiri u funkciji, a dvije čekaju obnovu. Iftarskom druženju prožetom učenjem odlomaka iz Kur'ana te ilahijama livanjskih mališana, prisustovali su turski paralmentarci, ambasador te zemlje u BiH Haldun Koc, predstavnici lokalne islamske zajednice i brojni građani. 

Predsjednik TBMM-a Sentop je u pratnji višečlane delegacije pred početak iftarskog programa obišao livanjske džamije, a ranije jučer je boravio u Sarajevu gdje je održao sastanak s predsjedavajućim Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakirom Izetbegovićem. Sentop je u pratnji Izetbegovića obišao i mezar prvog predsjednika BiH Alije Izetbegovića na Šehidskom mezarju Kovači. 

Iftar u Livnu - 27. 5. 2019.
1 od 11
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.