open-navfaktor-logo
search
Konferencija u Istanbulu
Sentop: Diskutabilno je koliko je u smislu snage temelja za trajnu stabilnost postignuto kroz Dejton
Predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turske Mustafa Sentop izjavio je danas u Istanbulu kako svi koji se bave prljavim računima, krvavim podjelama i podržavaju nasilje i nepravdu, uvijek nasuprot sebe nađu Tursku.
08.05.2023. u 14:16
get url
text

Sentop je u govoru, na otvaranju međunarodne konferencije "Balkan i Evropa: od zajedničke prošlosti do zajedničke budućnosti" održane na Univerzitetu u Istanbulu, rekao da se mnogi problemi koji čekaju trajno rješenje postepeno produbljuju s globalnim i regionalnim kretanjima, a da su ovi problemi posebno izraženi na Balkanu.

Ističući da bolna iskustva devedesetih godina nakon raspada Jugoslavije i dalje zauzimaju važno mjesto u sjećanju svih, Sentop je rekao da iako su poduzeti mnogi koraci da se te patnje ublaže i očuvaju mir i stabilnost na Balkanu, trajna i efikasna rješenja još nisu donesena za mnoge probleme.

Kazavši da se problemi u ovom smislu dodatno komplikuju, a rješenja otežavaju, Sentop je kazao kako je "najkonkretniji primjer tome česta politička blokada i krhka stabilnost u Bosni i Hercegovini".

- U posljednje vrijeme svjedočimo da neki akteri testiraju krhku ravnotežu uspostavljenu u Bosni i Hercegovini i regionu Dejtonskim mirovnim sporazumom, postignutim uz međunarodnu intervenciju - rekao je Sentop.

Sentop je rekao i da, uz sve okolnosti u kojima je postignut i potpisan, diskutabilno je koliko je u smislu snage temelja za trajnu stabilnost postignuto kroz Dejtonski mirovni sporazum.

Efekti rusko-ukrajinskog rata duboko primjetni na Balkanu

Globalni i regionalni negativni efekti tekućeg rata između Rusije i Ukrajine, kako je kazao, također se duboko osjećaju na Balkanu i donose neke važne rizike za stabilnost regiona.

- Nesumnjivo je da je Evropska unija ubrzala proces integracije regiona kako svjesnošću ovih rizika tako i kalkulacijom kako bi stvorila novi odgovor na promjenjive strateške ravnoteže. Kao Turska, također podržavamo ovaj proces, za koji vjerujemo da može značajno doprinijeti stabilnosti i prosperitetu regiona ako se provodi iskreno. Nadamo se da će sve balkanske zemlje postati članice Unije što je prije moguće - rekao je Sentop.

Sentop je istakao da je očuvanje mira i stabilnosti u regionu izuzetno važno i za Tursku, koja predstavlja važan dio regiona.

Napominjući da Turska daje sve od sebe da održi mir i stabilnost u regionu promovirajući multilateralizam, Sentop je kazao da "nakon ovih bolnih iskustava, nažalost, ne može se reći da su druge balkanske zemlje postigle isti uspjeh koji je postigla Turska".

- Naravno, važan je faktor da nije prošlo mnogo vremena od onoga što se dogodilo 90-ih godina. Međutim, treba napomenuti da zacjeljivanje ovih rana zahtijeva vrijeme, ali za to je potrebna posvećenost svake zajednice i segmenta u regionu. I pored ove potrebe, neki političari se posljednjih godina nisu ponašali razumno i odgovorno. Žalosni smo što svjedočimo tome - pojasnio je Sentop.

Mir na Balkanu znači mir za Tursku

Mustafa Sentop je podvukao da mir na Balkanu znači mir za Tursku.

- Postepeno smo unapređivali naše odnose sa zemljama regiona, kako bilateralno tako i multilateralno. S druge strane, i pored sve ove miroljubive, stabilizirajuće i konstruktivne uloge koju igramo u regionu, pokušaji da se Turska otrgne od Balkana i pokušaji da se brišu tragovi Turske s Balkana su prisutni. Potomci onih koji su granice crtali na papiru pokušavaju da iscrtaju nove granice za Balkan. Ima nekih lukavih ljudi koji pokušavaju da ograde svoja dvorišta lažnim ogradama, konceptima kao što su Jugoistočna Evropa i Zapadni Balkan.

Ima onih koji zabijaju glavu u pijesak kada da je riječ o našim sunarodnicima u Trakiji, ima onih koji pišu izvještaje o borbi protiv tzv. dezinformacija i miješanja u demokratske procese na osami u uglovima Evropskog parlamenta i klevetaju naše ugledne institucije kao što su TRT World, Agencija Anadolija i YTB uz optužbe da manipulišu narodima na Balkanu - dodao je Sentop.

Historija Zapadu pružila novu priliku da prizna

Ističući da postoje snage koje žele da naruše mir Turske i time poremete njenu koncentraciju na Balkanu, Sentop je svoj govor zaključio porukom:

- Dozivam ih odavdje. Svi na Balkanu znaju da sunce Balkana izlazi iz Turske i zalazi u Evropi. Niste vidjeli ništa osim krvi i suza na Balkanu u kojem nije bilo prisustva Turske. Turska poduzima korake ka miru i stabilnosti ne samo u svom regionu nego i u cijelom svijetu.

Sentop je poručio i da oni koji pokušavaju na razne načine u predizborno vrijeme da izmore Tursku, da je udalje od njene regije i zatvore unutar njenih granica, u tom neće uspjeti.

Konferenciji su prisustvovali rektor Univerziteta u Istanbulu prof. dr. Mahmut Ak, rektor Univerziteta Marmara prof. dr. Mustafa Kurt i rektor Univerziteta u Trakiji prof. dr. Erhan Tabakoglu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.