open-navfaktor-logo
search
Ugroženi
Senija i Mirsad moraju iseliti iz kuće: Vlasti u Banjoj Luci gradile most i pokrenule klizište
Vehabovići veoma teško podnose cijelu situaciju, kako pričaju, kuća je "preživjela" dva rata, ni poplave joj nisu ništa mogle, a sada će je morati napustiti zbog novog mosta
11.09.2019. u 13:48
get url
text

Toliko smo se radovali novom Zelenom mostu, jedva smo čekali da završe radove, a evo sada moramo seliti iz kuće, potresno kažu u porodici Vehabović, čijem domu opasno prijeti klizište. Bračni par Senija i Mirsad koji stanuju pored rijeke u naselju Hiseta morat će napustiti porodičnu kuću, koja više nije sigurna za stanovanje, a sve zbog klizišta koje se širi kroz dvorište. Sitne pukotine koje su primjetili prije mjesec već ozbiljno prijete njihovom domu, piše Srpskainfo.

Ovaj bračni par gradska inspekcija obilazi već danima i kako su im nagovijestili, zbog svega će ih morati iseliti iz kuće. Vehabovići veoma teško podnose cijelu situaciju, kako pričaju, kuća je "preživjela" dva rata, ni poplave joj nisu ništa mogle, a sada će je morati napustiti zbog novog mosta koji je nedavno sagrađen u komšiluku.

– Ovo je stara kuća, sagrađena još tridesetih godina, i dobro je izdržavala, ali je ovo sada baš poljuljalo, sa svih strana su pukotine, nadamo se da neće skliznuti u Vrbas – priča Senija, koja još ne može da vjeruje šta ih je snašlo.

Njihova kuća nalazi se u blizini pristupnog puta kojim su velike mašine svakodnevno prolazile dok se gradio novi most vrijedan više od dva miliona maraka.

– Koliko je samo kamiona prošlo ovuda, pravili su put da se mogu spuštati, ali šta se samo uradilo od Vrbasa, to je strašno. Nema više naše obale do koje smo mogli sići stepenicama. Odjednom je Vrbas, koji nikad takav nije bio, postao dubok pet metara – govori ova penzionerka koja je i pozvala inspekciju kada je primijetila klizište.

Kako kaže, muž i ona bodre jedno drugo, zovu ih rođaci, komšije, ali im je ipak jako teško pomisliti da će morati napustiti svoju malu oazu mira, koju su svili daleko od galame i automobila. Kopka ih i da li će se uopće više moći vratiti.

– Još ništa ne znam kada ćemo se morati iseliti, ni sama ne znam šta da pakujem, gdje idemo, koliko ćemo ostati, šta da nosim, šta da ostavim, koliki stan dobijamo, sada smo u još žešćoj panici nego što smo bili – govori ova žena, dok pokazuje pukotine u zemlji i bašti.

Iz Grada su rekli da su angažovani stručnjaci da procijene veličinu klizišta i način njegove sanacije. Načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove Janko Kecman potvrdio je da su i vodna i građevinska inspekcija bile na terenu.

– Građevinska inspekcija je imala zadatak da utvrdi da li je ugrožen stambeni objekat koji se nalazi u neposrednoj blizini klizišta i da li je siguran za stanovanje. U skladu sa svim parametrima koje smo dobili objekat će se zatvoriti, a njegovm stanovnicima će se naći alternativni smještaj. Bolje je sprečiti nego liječiti, zato iz preventivnih razloga planiramo da se stanovnici ugroženog objekta isele – precizirao je Kecman.

Rekao je da je pokretanje klizišta usko povezano sa gradnjom novog mosta umjesto starog Zelenog.

– Izvođač radova je trebao proširiti korito na toj lokaciji, odnosno da se formira matica s jedne na drugu stranu i da se vrati u prvobitno stanje. Očekujem i da će Grad tražiti svoju nadoknadu štete od izvođača radova - istakao je Kecman.

Grad Banja Luka je potpisao ugovor sa preduzećem Prijedorputevi za izgradnju novog mosta. Gradnja novog Zelenog mosta jedan je od najvećih infrastrukturnih projekata realizovanih u poslednjem periodu u Banjoj Luci. Ugovor za novi most je potpisan sredinom juna prošle godine nakon čega je uslijedilo uklanjanje starog i gradnja novog, koji je dugačak 80, a širok 14 metara, sa dvije saobraćajne trake, pješačke i biciklističke staze, rasvjetom i vidikovcem.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.