open-navfaktor-logo
search
Na 96.rođendan
Senatoru Bobu Dolu uručen Ključ Grada Sarajeva
Dol je vrlo jasno i precizno javno okarakterizirao događaje u BiH kao agresiju i genocid. Njegov doprinos kao predsjednika Međunarodne komisije za nestale bio je nemjerljiv u prvim godinama intenzivne potrage i identifikacije žrtava ratnih zločina
22.07.2019. u 21:10
get url
text

Gradonačelnik Sarajeva, Abdulah Skaka i predsjedavajući Gradskog vijeća dr. Igor Gavrić uručili su danas Ključ Grada Sarajeva bivšem kandidatu za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država i dugogodišnjem republikanskom lideru u Senatu, Bob Dolu na svečanosti u njegovoj rezidenciji.

- Sjedinjene Američke Države će pomoći BiH, jer vi to zaslužujete - rekao je Dol zahvaljujući na priznanju.

Gradsko vijeće Grada Sarajeva je na prijedlog gradonačelnika dodijelilo važno priznanje. Američki senator Bob Dol jedan je od najvažnijih ličnosti u izgradnji čvrstih prijateljskih odnosa Bosne i Hercegovine, posebno Sarajeva kao glavnog grada sa Sjedinjenim Američkim Državama.

- Da nije bilo cijenjenog senatora Boba Dola, veliko je pitanje kako bi danas izgledala Bosna i Hercegovina i njen glavni grad. Sa posebnim zadovoljstvom sam uručio ključeve našeg grada kao znak zahvalnosti za sve što je Dol uradio za našu zemlju, a uradio je mnogo - kazao je gradonačelnik Skaka.

Priznanje je uručeno na svečanosti povodom 96. rođendana Boba Dola, koji je izrazio želju da ponovo posjeti Sarajevo i BiH.

Tokom razgovora, legendarni američki senator poručio je kako SAD ostaju predane napretku i razvoju BiH.

Dol je vrlo jasno i precizno javno okarakterizirao događaje u BiH kao agresiju i genocid. Njegov doprinos kao predsjednika Međunarodne komisije za nestale bio je nemjerljiv u prvim godinama intenzivne potrage i identifikacije žrtava ratnih zločina.

Priznanje Ključ Sarajeva je kruna i najbolji način da se Sarajevo kao glavni grad BiH, simbolično oduži senatoru Dolu za nesebičnu pomoć, zalaganje i borbu za istinu koja nam je bila nerijetko važnija od humanitarnog angažmana.

Robert Džozef "Bob" Dol je penzionisani američki senator iz savezne države Kansas, koji je tu funkciju obavljao u periodu od 1969. – 1996., a jedno vrijeme je bio i vođa većinske parlamentarne grupe u Senatu. Bob Dol je bio i kandidat Republikanske stranke na predsjedničkim izborima 1996., te kandidat za potpredsjednika na izborima 1976.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.