open-navfaktor-logo
search
Odluka u novembru
Senatori zabrinuti: Imaju li SAD plan ako Rusija blokira produženje misije EUFOR-a u BiH?
Prošle sedmice Bosnu i Hercegovinu posjetila je delegacija Kongresa Sjedinjenih Američkih Država u kojoj su bili senatori Komisije za vanjske poslove Jeanne Shaheen i Chrisom Murphyjem i senator Komisije za oružane snage Thom Tillis.
26.04.2022. u 20:39
get url
text

VEZANI TEKST - Šta bi za Dodikov pakleni naum značile promjene u Francuskoj i EU, zašto je siguran u dobre vijesti iz New Yorka

Između ostalog, američka delegacija je tokom sastanka sa članovima Predsjedništva BiH razgovarala i o produžetku sigurnosne misije EUFOR Althea u BiH.

Da su Amerikanci zabrinuti u vezi sa budućnošću EUFOR-a, potvrdio je i novinar američkog NBC-a Dan De Luce. On je na svom Twitter profilu objavio kako je Shaheen "situaciju u BiH opisala kao zabrinjavajuću".

- Senatorica Shaheen izrazila je zabrinutost zbog toga što očigledno nema plana za vanredne situaciju ukoliko Rusija pokuša blokirati obnavljanje mandata mirovnih snaga predvođenih EUFOR-om u BiH - napisao je De Luce.

VEZANI TEKST - Članovi Predsjedništva BiH sa delegacijom Kongresa SAD-a: Razgovarano i o produženju misije Althea u BiH

Državni sekretar SAD-a Antony Blinken u jednoj od svojih nedavnih izjava potvrdio je kako moguća ruska blokada o produžavanju mandata EUFOR-u u BiH predstavlja problem.

- Neka vrsta međunarodnih snaga s odgovarajućim mandatom neophodna je za pokušaj održavanja sigurnog okruženja u Bosni i Hercegovini - rekao je Blinken Odboru za vanjske poslove Senata odgovarajući na pitanje.

On je također rekao da SAD planiraju sa saveznicima o vanrednim situacijama poput ove.

- Ako mandat ne bude obnovljen u novembru, pokušavamo osigurati da imamo nešto što će pružiti podršku - rekao je Blinken.

Podsjetimo, misija EUFOR-a je u novembru 2021. u Vijeću sigurnosti Ujedinjennih nacija produžena još za još godinu i mandat joj istječe za šest mjeseci. Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nedavno je izjavio kako će biti protiv produženja misije. Njegov stav se najvjerovatnije podudara sa onim iz Moskve.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.