Senat je glasao sa 95 glasova "za" i jedan "protiv" o podršci ratifikaciji dokumenata o pristupanju dvije zemlje, značajno nadmašivši dvotrećinsku većinu od 67 glasova potrebnih za ratifikaciju, prenosi Reuters.

Švedska i Finska podnijele su zahtjev za članstvo u NATO-u kao odgovor na invaziju Rusije na Ukrajinu, koja je više puta upozorila obje zemlje da se ne pridružuju Sjevernoatlanskom savezu.

Svih 30 članica NATO-a potpisalo je u julu protokol o pristupanju Švedske i Finske, odobravajući im pridruživanje nuklearno naoružanom savezu, predvođenom SAD-om, nakon što njegovi članovi ratificiraju odluku.

Zahvaljujući tom protokolu Helsinki i Stockholm mogu učestvovati na sastancima NATO-a i imati veći pristup obavještajnim podacima, ali nisu zaštićeni člankom pet, odbrambenom klauzulom NATO-a prema kojoj je napad na jednog saveznika napad na sve.

Pristup Finske i Švedske moraju ratificirati parlamenti svih 30 članica Sjevernoatlantskog saveza prije nego što dvije zemlje budu zaštićene odbrambenom klauzulom.

Ratifikacija bi mogla potrajati i do godinu, iako ju je već odobrilo nekoliko zemalja, uključujući Kanadu, Njemačku i Italiju.

Senatori obje stranke snažno su podržali članstvo dvije zemlje, opisujući ih kao važne saveznike čije su moderne vojske već blisko sarađivale s NATO-om.

- Kvalifikacije ove dvije prosperitetne, demokratske nacije su izvanredne i služit će jačanju NATO saveza - rekao je demokratski senator Bob Menendez, predsjednik Odbora za vanjske odnose, pozivajući na podršku prije glasanja.