open-navfaktor-logo
search
Sjedinjene Američke Države
Senat poništio Trumpov veto
Kongres Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u oba doma je ponovo izglasao odbrambeni budžet za 2021. godinu i opovrgnuo veto kojeg je prošle sedmice na prvobitno usvojeni budžet uložio američki predsjednik Donald Trump.
02.01.2021. u 09:01
get url
text

U vanrednom novogodišnjem zasjedanju Predstavnički dom Kongresa ekspresno je dvotrećinskom većinom opovrgnuo Trumpov veto, a potom je to na isti način učinio i gornji dom Kongresa, odnosno Senat u kojem Trumpovi republikanci imaju većinu.

Kongres je tako prvi put poništio Trumpov veto na neki zakon i to na samom kraju njegovog mandata.

U donjem domu Kongresa za poništavanje Trumpovog veta odbrambeni budžet glasala su 322 zastupnika, nasuprot 87 zastupnika koji su glasali protiv. U senatu je poništavanje Trumpovog veta izglasano sa 81 senatorskim glasom za i 13 glasova protiv.

Odlazeći američki predsjednik Trump je krajem prošl sedmice na Twitteru napisao kako će njegov veto u Kongresu poništiti "slabo i umorno" republikansko rukovodstvo.

Poništavanje njegovog veta Trump smatra sramotnim činom kukavičluka i podređivanja bogatim tehnološkim kompanijama.

Kongres je prvobitno sredinom decembra usvojio nacrt budžeta vrijedan više od 740 milijardi dolara namijenjenih za odbranu SAD-a tokom 2021. godine.

Trump je prošle sedmice poslao notu Kongresu u kojem ih obavještava da ulaže predsjednički veto na nacrt Zakona o odbrambenom budžetu (NDAA) jer smatra da ne obuhvata sve ključne teme nacionalne sigurnosti i da je oprečan njegovim sigurnosnim i vanjskopolitičkim prioritetima za Ameriku.

- Ovakav nacrt je poklon Kini i Rusiji - poručio je Trump u noti poslanoj Kongresu.

Nacrt zakona NDAA vrijedan je 740,5 milijardi dolara, uključujući 635,5 milijardi dolara osnovnog budžeta za Pentagon i 69 milijardi dolara za potencijalne prekookeanske vojne operacije. Tu je i 8,9 milijardi dolara namijenjenih za troškove izvan okvira zakona te 26,6 milijardi dolara koji će posredstvom Ministarstva energetike biti utrošeni za potrebe nuklearnih kapaciteta SAD-a.

Trump je tražio da se u budžet uvedu dodatne mjere protiv tehnoloških kompanija koje su navodno bile umiješane u izborni proces u SAD-u i bile nastrojene protiv njega i njegove kampanje.

Donald Trump se ne slaže ni s tim što zakon o financiranju Pentagona predviđa da se preimenuju vojne baze koje nose ime generala konfederacijskih snaga, koji su zagovarali ropstvo.

Nacrt nije u skladu ni s Trumpovim stavovima o smanjenju američke vojne prisutnosti u Njemačkoj i Južnoj Koreji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.