open-navfaktor-logo
search
Washington
Senat odbacio pokušaj republikanaca da zaustave suđenje Trumpu
Američki Senat u utorak je, s 55 prema 45 glasova, odbacio republikanski pokušaj da zaustavi predstojeće suđenje za opoziv bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu pod optužbom da je poticao pobunjenički napad na Kapitol.
27.01.2021. u 08:04
get url
text

Senat pod vođstvom demokrata blokirao je prijedlog republikanskog senatora Randa Paula s 55 glasova, što znači da se samo pet republikanskih zastupnika pridružilo demokratima. To je daleko manje od 17 republikanaca čiji su glasovi potrebni da bi se Trumpa u Senatu osudilo za poticanje na napad na Kapitol 6. januara u kojem je poginulo pet osoba, prenosi Reuters.

- To je jedan od rijetkih slučajeva u Washingtonu u kojem je gubitak zapravo pobjeda - rekao je Paul kasnije novinarima, dodajući kako 45 glasova znači da je suđenje za opoziv mrtvo na početku.

Paul i drugi republikanci tvrde da je postupak neustavan jer je Trump napustio dužnost prošle srijede, a suđenje će nadzirati demokratski senator Patrick Leahy umjesto predsjednika Vrhovnog suda Johna Robertsa. Reuters javlja i da je Leahy (80) hospitaliziran radi promatranja u utorak navečer jer se nije osjećao dobro, pozivajući se na izjavu njegovog glasnogovornika u kojoj nisu navedeni detalji, piše Hina.

Trump je prvi predsjednik u historiji SAD-a protiv kojega je dvaput pokrenut opoziv i prvi predsjednik kojem se sudi nakon što mu je istekao mandat. Optužnica izglasana u zastupničkom domu, 13. januara, a koju je podržalo desetero republikanaca, Trumpa tereti da je poticao pristaše na upad u zgradu Kongresa 6. januara dok su zastupnici održavali sjednicu na kojoj su trebali potvrditi pobjedu njegovog protivkandidata Joea Bidena.

Senat bi suđenje Trumpu trebao početi 9. februara, a 100 senatora će biti porotnici u postupku u kojem bi Trumpu moglo biti zauvijek oduzeto pravo da se kandidira za predsjednika SAD-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.