Subota, 27.02.2021.
h

Senaid Zajimović o obnovi Arnaudije: Ovo je još jedan poziv Bošnjacima da se vrate u svoju Banju Luku

U Banjoj Luci pripadnici srpskih vojnih formacija su u ratu, 1993.godine srušili 16 džamija: Potpećinsku džamiju   9.aprila, Arnaudiju i Ferhat-pašinu džamiju 7.maja, Vrbanjsku 11.maja, Tulejhovu  17.maja, Behram-efendijinu i 26.maj, Mehdi-bega Imamovića džamiju 4.jula, Gazanferija i Jama džamiju 4.jula, , Grabsku, Hadži Kurd i džamiju Hadži Mustaj-paše Sokolovića  14.jula 1993.godine. Dolačka džamija srušena je 3.septembra 1993. godine, Potočka 6.septembra, Talih džamija 8.septembra, a Stupnička džamija 9.septembra 1993.godine.

Polaganje temeljca za ponovnu izgradnju banjalučke džamije Arnaudija bit će upriličeno 22. aprila.

Jedan od potpisnika Ferhad-pašine vakufname, ministar finansija Bosanskog pašaluka - defterdar Hasan efendija podigao je 1595. godine ovu lijepu potkupolnu džamiju, koja se nalazila u Donjem Šeheru, nedaleko od Ferhadija džamije. Bila je uvrštena na Listu svjetske baštine UNESCO-a. Porušena je u ratu u noći između 6. i 7. maja 1993.godine.

Projekt ponovne izgradnje Arnaudija džamije se realizira u partnerskom odnosu između Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH i Generalne direkcije vakufa Republike Turske. Vrijednost projekta je između četiri i pet miliona KM.

Vakufska direkcija IZ-a u BiH je u potpunosti osigurala finansiranje ponovne izgradnje Arnaudija džamije.

Direktor Vakufske direkcije IZ-a u BiH Senaid Zajimović je pojasnio da je u toku provođenje tenderske procedure za izbor glavnog izvođača radova i nosioca poslova u Turskoj, a kada se odabere nosilac poslova, ista firma će doći u BiH i s domaćim firmama dogovoriti izvođenje i početak radova.

Naglasio je da u obzir dolaze samo firme koje imaju licencu za izvođenje radova na kulturno- historijskim spomenicima.

- Naša obaveza jeste i imenovanje stručnog nadzornog organa koji će biti povjeren firmi koja ima licence za nadzor nad izvođenjem radova za objekte koji imaju status kulturno- historijskih spomenika – kazao je Zajimović za Fenu.

Projekt je rađen od Inter plan d.o.o. Sarajevo i po istom je dobijena građevinska dozvola, međutim, riječ je o glavnom projektu, te s obzirom na vrijednost Arnaudija džamije i način njene ponovne izgradnje sada je Medžlis IZ-a Banja Luka u fazi dogovora o izradi izvedbenog projekta koji će u sebi sadržavati sve radioničke nacrte i detalje svih elemenata koji budu ugrađeni u džamiju, kao i elemenata koji su ostali kao ostaci nakon rušenja, a koji će nakon ispitivanja eventualno moći biti ugrađeni.

Važnost ovog projekta, istakao je Zajimović, značajna je kako za Bošnjake tako i za sve građane općenito, za Bošnjake, jer će s Arnaudijom u Banjoj Luci konačno zaokružiti ciklus obnavljanja i ponovne izgradnje u ratu svih porušenih džamija.

- Obnova Arnaudije je kao i u slučaju Ferhadije ponovni poziv Bošnjacima da se vrate u svoj grad i da ga prigrle kao i ostale gradove u njihovoj domovini Bosni i Hercegovini. Banja Luka je jednako njihov grad kao što je grad i svih ostalih građana – istakao je Zajimović.

Ponovnom izgradnjom Arnaudije, dodao je, mi ne gradimo samo prostor za namaz (molitvu) već obnavljamo simbol višestoljetne egzistencije na ovim prostorima i „konačno, ponovna izgradnja Arnaudije je dokaz da ono što se uvakufilo uime Boga je trajno, ne može ga uništiti ni vrijeme ni ljudska ruka. Ona je dokaz trajnog dobra“.

- A što se tiče građana Bosne i Hercegovine općenito, ponovna izgradnja Arnaudije je najbolji dokaz suživota i mogućnosti zajedničkog života u našoj domovini. Trebamo da se radujemo obnovi i uzdizanju još jednog kulturno-historijskog spomenika – zaključio je direktor Vakufske direkcije Senaid Zajimović.

U Banjoj Luci je u ratu 1993.godine porušeno 16 džamija: Potpećinska džamija izgrađena 1618. - srušena 9.aprila, Arnaudija džamija izgrađena 1594. - srušena 7.maja, Ferhat-pašina džamija izgrađena 1579. - srušena 7.maja, Vrbanjska izgrađena u 17. vijeku - srušena 11.maja, Tulejhova izgrađena 1760. - srušena 17.maja, Behram-efendijina izgrađena 1560. - srušena 26.maja.

Mehdi-bega Imamovića džamija građena je 1630. - srušena 4.jula, Gazanferija -izgrađena 1760.godine - srušena 4.jula, Jama u Gornjem Šeheru izgrađena 1554. - srušena 4.jula, Grabska izgrađena 1528. - srušena 14.jula, Hadži Kurd džamija izgrađena u 17. vijeku - srušena 14.jula, Hadži Mustaj-paše Sokolovića izgrađena 1570. - srušena 14.jula 1993.godine.

Dolačka izgrađena 1686. - srušena 3.septembra, Potočka izgrađena 1630. - srušena 6.septembra, Talih džamija izgrađena 1580. – srušena 8.septembra, Stupnička izgrađena 1595. - srušena 9.septembra 1993.godine.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh