open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Senad Gadžo i drugi: Optuženi za zločine u Hrasnici negirali krivicu
Senad Gadžo, Zaim Laličić i Suljo Hebib, koji su optuženi za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području Hrasnice kod Sarajeva, izjasnili su se da nisu krivi.
07.02.2022. u 10:44
get url
text

Bivši pripadnici Prvog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), koji su obavljali dužnost stražara u vojnom pritvoru, negirali su krivicu po svim tačkama optužnice koje im Tužilaštvo BiH stavlja na teret.

- Oni se terete da su počinili nezakonita zatvaranja, ubistva, mučenja, zlostavljanja, mučenja na ponižavajuće načine, tjelesna sakaćenja i druge teške oblike zlostavljanja - navodi se u ranijem saopćenju Tužilaštva BiH, a optužnica ih tereti da su zločine počinili tokom 1992., 1993. i 1994. godine.

Gadžo je optužen, između ostalog, da je jednu osobu davio i udarao dok nije podlegla, kao i da je jednoj osobi nakon što ju je tukao, odsjekao dio spolnog organa.

Gadži i Laličiću se optužnicom stavlja na teret i premlaćivanje osoba koje su bile zatvorene u Osnovnoj školi "Aleksa Šantić", kao i u garažama između nebodera u ulici Alekse Bojovića Brke, dok je Hebib također optužen za premlaćivanje u objektu u ovoj ulici.

Zaim Laličić je 2015. osuđen pred Sudom BiH na šest godina zatvora za silovanje i nečovječno postupanje u Hrasnici.

Sudija Darko Samardžić kazao je da će glavno ročište u ovom predmetu biti zakazano u narednih 60 dana, piše Birn.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.