open-navfaktor-logo
search
Politika
Semir Efendić na Kongresu izabran za predsjednika Stranke za BiH
Četvrti redovni kongres Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) održan je danas u Sarajevu. Delegati su jednoglasno za predsjednika Stranke izabrali Semira Efendića, dosadašnjeg vršioca te dužnosti.
07.11.2021. u 17:14
get url
text
Semir Efendić


Izabrani su i članovi Glavnog i Nadzornog odbora te Suda časti, dok će potpredsjednici stranke biti naknadno imenovani.

Predsjednik Efendić je na pres-konferenciji kazao da se kongres održava u dramatičnom trenutku Bosne i Hercegovine, u institucionalnoj i političkoj krizi najvećoj od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, a kao faktor koji bi mogao pomoći zemlji da izađe iz takvog stanja naznačio je unutrašnju političku snagu na čiju izgradnju je pozvao građane Bosne i Hercegovine bez obzira na to kojem narodu pripadaju.

Po njegovim riječima, ne treba čekati da izlaz iz začaranog kruga pronađe neko sa strane - Vijeće sigurnosti, međunarodna zajednica, prijatelji ili neprijatelji sa zapada, istoka, već isključivo domaće snage opredijeljene za prosperitet države, Bosanaca i Hercegovaca.

- Iskustva s geografskog prostora vezanog između ostalog i za početak Prvog svjetskog rata poučavaju da najveću cijenu prelamanja interesa velikih sila plaćaju upravo nedužni građani - rekao je Efendić.

Pravnu sigurnost i životno važne teme - ekonomski razvoj, jačanje životnog standarda stanovništva, izgradnju i modernizaciju putnih kominikacija, škola, bolnica i drugih bitnih elemenata infrastrukture, naznačio je kao teme koje će Stranka za Bosnu i Hercegovinu staviti na dnevni red.

- Moguće je potpuno promijeniti političku paradigmu u Bosni i Hercegovini te umjesto bavljenja jalovim političkim temama, u zemlji bogatoj resursima baviti se pitanjima kao što su rast cijena struje, inflacija, gasna konkecija i druga - poručio je Efendić.

Tokom obraćanja delegatima na kongresu, politički savjetnik u Stranci za Bosnu i Hercegovinu Beriz Belkić, nekadašnji visoki bosanskohercegovački dužnosnik, izrazio je nadu da će SBiH "sjesti za sto za kojim se odlučuje" te nabrojao ranije najveće učinke te političke partije.

Da njenim zalaganjem nije svojevremeno odbačen Aprilski paket, dodao je Belkić, Milorad Dodik bi danas svoje namjere, pogubne po interese države Bosne i Hercegovine, već provodio putem legitimnih institucija.

Među gostima kongresa, delegatima su se obratili Miro Lazović, član ratnog Predsjedništva BiH, kao i priznati bosanskohercegovački pisac i scenarista Abdulah Sidran te predsjednik Srpskog građanskog vijeća u BiH Zoran Jovanović.

Kongresu su prisustvovali brojni delegati i gosti, među njima nekadašnji ministri te članovi izvršne i zakonodavne vlasti u BiH iz redova Stranke za BiH.

Odmah po otvorenju skupa, rečeno je da stranka "u čijem nazivu je rečeno sve" u pogledu opredjeljenja i političkih zalaganja, ima i daljnje intencije i glavne ciljeve koje je utemeljio njen osnivač Haris Silajdžić, dugogodišnji državni dužnosnik Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.