open-navfaktor-logo
search
Upozorenje
Selma Redžepagić: Bijeli šećer je kriv za sve više gojazne i djece s dijabetesom
Ima ga u svemu - pecivima, pizzi, pitama, kolačima, biskvitima, bijeloj riži, gaziranim pićima i voćnim sokovima, kečapu, prelivima za salate, voćnim jogurtima...
22.09.2019. u 10:58
get url
text

Bijeli rafinirani šećer toliko se psihološki ukorijenio u prehranu savremenog čovjeka da ne može proći nijedan dan, a da ga prosječna porodica ne konzumira.

Ima ga u svemu - pecivima, pizzi, pitama, kolačima, biskvitima, bijeloj riži, gaziranim pićima i voćnim sokovima, kečapu, prelivima za salate, slatkišima, sladoledu, voćnim jogurtima...

Na temelju brojnih istraživanja, koja su tokom, minulih desetljeća provodena o utjecaju bijelog šećera na zdravlje, došlo se do zaključka kako je ova namirnica sposobna uzrokovati ovisnost, sličnu onoj koju izazivaju nikotin, alkohol ili kafa.

Ako se učestalo konzumiraju velike količine šećera, gušterača je naviknuta lučiti velike količine inzulina. Tako se stvara hemijska ovisnost u tijelu koje traži sve veće i veće količine šećera kako bi održalo novonastalu umjetnu ravnotežu.

Tada osoba postaje nervozna i traži nešto slatko.

Osim što ne koristi organizmu i nema nikakvu nutritivnu vrijednost, bijeli šećer izuzetno je opasan za ljudsko zdravlje jer je direktan ili indirektan izvor modernih bolesti kao, što su karijes, kiselost krvi, arteroskleroza, gubitak kalcija u kostima, infarkt, dijabetes, pretilost, akne, čir na želucu, povišeni holesterol, problemi sa cirkulacijom, hiperosjetljivost, degeneracija jetre, napetost...

Ljekari i stručnjaci za prehranu ističu kako su posebno u opasnosti djeca.

Alarmantan je podatak da mališani u organizam unesu najmanje šest kašičica šećera dnevno, dok u Americi konzumiraju i tri puta veću količinu.

Redžepagić: Roditelji su uvijek uzor svojoj djeci

Jako je važno, kaže Selma Redžepagić, nutricionistica, shvatiti i razumjeti da su roditelji najčešće jedini koji su odgovorni, kako za dobre, tako i za loše prehrambene navike svoje djece.

- Usađivanje zdravih prehrambenih navika, počinje od majke prije njene trudnoće, a onda se nastavlja u trudnoći, tokom dojenja i u svakodnevnoj prehrani cijele porodice. Roditelji su uvijek uzor svojim mališanima, pa njihove zdrave navike u prehrani, predstavljaju i zdrave prehrambene navike njihove djece. Odvikavanje od loših prehrambenih navika počinje izbacivanjem prerađene hrane, kako sa jelovnika djeteta, tako i sa jelovnika roditelja, i ubacivanjem zdravijih, domaće pripremljenih zamjenskih obroka. Slatkiši ni u kom slučaju ne bi trebali biti uvršteni u svakodnevni jelovnik mališana, nego ograničeni na jednom ili eventualno dva puta sedmično. Kako bi se djetetu usadio zdrav način prehrane vrlo je važno praviti sedmične jelovnike u koje će biti uključena cijela porodica, od nabavke namirnica, do pripreme samog obroka - kaže Redžepagić.

Prema njenim riječima, dnevna preporučena doza šećera za djecu od četiri do šest godina, ne bi trebala prelaziti 19 grama ili maksimalno četiri kašičice.

- Mališani od sedam do 10 godina, dnevno bi maksimalo trebali unijeti bijelog šećera do 24 grama, ili pet kašičica, dok kod djece od 11 godina pa naviše, unos šećera ne bi trebao prelaziti 30 grama ili šest kašičica dnevno. Ova preporuka odnosi se na ukupnu gramažu šećera kojeg je najbolje unositi kroz hranu u prirodnom obliku, poput svježeg i termički pripremljenog voća i povrća i neprerađenih žitarica, te putem pravog meda. Nažalost, svjedoci smo da je unos šećera kod djece danas značajno veći od preporučenog, a rezultat toga je alarmantni porast gojaznosti i dijabetesa tipa 2 među najmlađom populacijom - naglasila je Redžepagić.

Nutricionistica je predložila dva recepta koji su odlična alternativa popularnim slatkišima prepunim bijelog šećera:

Palačinke od zobenih pahuljica i jabuka

Za četiri palačinke je potrebno: pola šolje za čaj zobenih pahuljica, pola kašičice praška za pecivo, 1 jaje, 3 rendane jabuke, 2 supene kašike meda, malo cimeta, kokosovo ulje za prženje, 2 kašike rendanih jabuka.

Postupak pripreme:

U posudu stavite zobene pahuljice i prašak za pecivo, pa izmiješajte. Dodajte jednu rendanu jabuku, 1 jaje i kašiku meda. Ujednačite masu i ostavite da odstoji oko 10 minuta.

Dok pripremljena masa za palačinke stoji, u šerpu stavite preostale dvije rendane jabuke, koje ćete dinstati na umjerenoj temperatuti između pet do sedam minuta uz neprestano miješanje. Ako je potrebno, dodajte kašiku vode.

Pripremljenu masu sklonite sa ringle i odložite u posudu.

U tavu stavite kašičicu kokosovom ulja i pustite da se zagrije na visokoj temperaturi. Kada se ulje dobro zagrijalo, smanjite temperaturu na pola, pa kašičicom zahvatajte smjesu i pržite u tavi. Nemojte istovremeno u tavi peći više od dvije palačinke.

Dinstanim jabukama dodajte malo cimeta, med i sjeckane orahe, pa na svaku palačinku stavite po jednu kašiku ove smjese i poslužite.

Vrijeme pripreme oko 20 minuta.

Domaći voćni jogurt

Potrebno je: pola šolje kiselog mlijeka, 1 kašika sjeckanih oraha, 1 kašika meda,
2 kašike sjeckanog, sezonskog voća.

Postupak pripreme:

U zdjelu izlijte kiselo mlijeko, potom med, pa dodajte sjeckane orahe i voće.

Ako smatrate da će vašem djetetu više odgovarati glatka struktura voćnog jogurta, onda sve ove sastojke ubacite u blender i ujednačite.

Vrijeme pripreme pet minuta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.