open-navfaktor-logo
search
Taekwondo nada
Selma Ramezić oduševila Šveđane: Nadam se da ću biti bolja od Zlatana Ibrahimovića
Ovim sportom se bavi od pete godine, a sa 13 je postala vlasnica crnog pojasa 
26.07.2019. u 20:54
get url
text

Bosna i Hercegovina je zemlja u kojoj su stasali brojni sportski velikani. Od Mirze Delibašića, Razije Mujanović, Abasa Arslanagića, preko Hasana Salihamidžića do Edina Džeke...

Mnogo je i onih koji vuku korijene iz BiH, ali nastupaju za druge države. Svakako jedan od najpoznatijih je Zlatan Ibrahimović, čiji je otac Šefik iz okoline Bijeljine.

A priča koju priča mlada Selma Ramezić podsjeća na Zlatanovu. Slavni fudbaler u Malmeu je svojevremeno trenirao taekwondo i nosilac je crnog pojasa u ovom sportu. Međutim, Ibrahimović je odabrao drugi put i proslavio se kao fudbaler.

I Selma živi u Malmeu, od pete godine trenira u klubu koji nosi ime po ovom švedskom gradu, sa 13 godine postala je vlasnica crnog pojasa, a prošle godine postala je juniorska prvakinja Švedske u kategoriji +68.

- Zlatan Ibrahimović je uzor svima u Malmeu. On je zaista posebna osoba i svi mu se dive zbog toga šta je napravio za reprezentaciju Švedsku. Nadam se da ću u taekwondou biti bolja od njega - kazala je Selma u razgovoru za Faktor.

{$galerijaFotografija}

Selma je rođena 2004. godine u Švedskoj, ali su joj roditelji iz Sarajeva.

- Svake godine dolazimo u Sarajevo. Selma ima i državljanstvo BiH, tako da bi u dogledno vrijeme mogla predstavljati i našu zemlju na velikim takmičenjima. Sve zavisi od toga kako se bude razvijala njena karijera. Ako bude ostvarivala dobre rezultate, s ponosom će nastupati za BiH. Mi smo patriote, rat sam proveo u Sarajevu i bila bi mi čast da nastupi za našu zemlju - priča otac Edilen, dodavši da tokom ljetnog odmora trenira u TKD Novi Grad gdje trenira pod palicom Belmina Berberović i Harisa Husića:

- Ima odlične uvjete za rad, dobro je prihvaćena i moramo se zhavaliti svima u TKD Novi Grad, a posebno trenerima.

Selma je osvajačica šest zlatnih medalja na državnim prvenstvima Švedske, a nastupa i na G1 takmičenjima. Najbolji rezultat ostvarila je u Hamburgu (Njemačka), gdje je osvojila treće mjesto, a nastupila i u Insbrucku (Austrija) i Eindhovenu (Holandija). U oktobro ove godine nastupit će na Evropskom prvenstvu za juniore, koje će se održati u Marini d'or u Španiji. Taekwondo je počela trenirati sa pet godina, kada je posjetila trening starije sestre Selme.

- Odmah mi se svidjelo šta rade na treninzima, sutradan sam tražila da i ja idem na trening i od tada sam aktivna. Sestra je imala tešku povredu, završila je karijeru, ali sam ja nastavila raditi. Kroz taekwondo sam stasala kao osoba i za mene ne postoje prepreke. S obzirom na to da nije timski sport morati biti i mentalno jaki da uspijete jer sve odrađujete sami - ističe Selma koja radi i kao pomoćni trener za uzrast od pet do sedam godina.

Odlična je učenica, a ove godine upisat će Sportsku gimnaziju u Švedskoj, koja prima samo sportiste na elitnom nivou, a naglašava kako joj veliku podršku u svemu daje njena porodica.

Selma Ramezić - Taekwondo - 26.07.2019.
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.