open-navfaktor-logo
search
O Izvještaju EK
Selimović: Za BiH je najvažnije da dobije vlasti koje će provoditi reforme
BiH je jednom bila na čelu država koje se pokušavaju priključiti EU i to  može ponovo biti ukoliko se bude predano radilo, kaže Selimović
08.06.2019. u 10:01
get url
text
Jasenko Selimović

Zastupnik u Klubu Saveza liberala i demokrata za Evropu u dosadašnjem sazivu Evropskog parlamenta Jasenko Selimović kaže da, bez obzira na nalaze u nedavnom predstavljenom izvještaju Evropske komisije, svi daljnji koraci na putu BiH ka EU zavisit će od prioriteta i rada vlasti u Bosni i Hercegovini.

Analizirajući nalaze iz izvještaja napomenuo je da Evropska komisija u izvještaju kaže da je BiH "umjereno spremna" za pridruživanje Evropskoj uniji, ali u većini stavki koje su ocjenjivane, Komisija smatra da BiH ima prilično nizak nivo kompatibilnosti s EU legislativom. Kada su u pitanju ekonomski kriteriji, Selimović ističe da je BiH još uvijek nespremna da bude konkurentna na zajedničkom tržištu Evropske unije.

- Nezaposlenost mladih i siva ekonomija su neki od problema koji su istaknuti, ali i fragmentacija tržišta, politička nestabilnost, nizak nivo investicija u obrazovanje, nedostatak stvarne borbe protiv korupcije i nedostatak vladavine prava - pojasnio je Selimović.

Ipak, dodao je, ne treba ovaj izvještaj da obeshrabruje, jer sve zavisi od toga kakvim se tempom radi i kakvi se prioriteti postave, a BiH je jednom bila na čelu tih država koje se pokušavaju priključiti EU i to  može ponovo biti ukoliko se bude predano radilo, stava je Selimović.

Mišljenja je da je za BiH sada najvažnije formiranje vlasti na svim nivoima da bi se mogle provoditi reforme koje se očekuju i koje su neophodne za bh. građane.

- BiH ima obavezu prema građanima da provodi reforme i time omogući bolje socioekonomske prilike za sve ljude koji tu žive, a te reforme su važne i za postizanje ostvarenja cilja za brže priključenje Evropskoj uniji - naglasio je Selimović.

Na pitanje kada BiH može očekivati stav Vijeća Evropske unije o dodjeli kandidatskog statusa, Selimović smatra da to neće biti brzo s obzirom na to da su tek prije nekoliko dana završeni izbori za Evropski parlament i trebat će neko vrijeme da se rezultati zvanično potvrde, a novi Parlament i nova Komisija oformi.

- Vjerujem da  to ne treba očekivati prebrzo - zaključio je zastupnik u Klubu zastupnika Saveza liberala i demokrata za Evropu u dosadašnjem sazivu Evropskog parlamenta Jasenko Selimović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.