open-navfaktor-logo
search
Oštetili Zavod
Selimić: Zahvaljujući Konakoviću i Forti doktorima se od 2017. nezakonito isplaćuju plaće
Od novembra 2017, kada je tadašnji premijer u Vladi Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, nezakonito sa Sindikatom doktora medicine i stomatologije potpisao Strukovni kolektivni ugovor i time odobrio isplatu plaća po uvećanom koeficijentu, do sada budžet Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo oštećen je za više od 31 milion KM.
18.12.2021. u 20:59
get url
text

Kaže to prim. dr. Edo Selimić, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS, navodeći "kako su svi animoziteti između radnika u zdravstvu i počeli 2017, kreirani u glavi Konakovića, čovjeka koji se predozirao vlašću".

Presude se ne provode

- Mi smo te godine imali 22-dnevni štrajk kada smo jedva uspjeli izvući satnicu 2,60 KM koju i danas koriste svi uposlenici u zdravstvu KS, a koji se finansiraju preko Zavoda zdravstvenog osiguranja KS. Dakle, mi se nismo borili samo za sebe, nego za sve uposlenike. No, sedam dana poslije toga doktorski sindikat prepisuje naš kolektivni ugovor, izbacuje iz njega sve koeficijente, ubacuje samo svoje za 0,50 uvećane koje im je dao Konaković. Tada je Konaković i napravio diskriminaciju te pokazao "da ne važi ona kako smo svi pred Bogom, narodom i vlašću isti". On je prvi pokazao da pred vlašću nismo svi isti jer je jednima dao uvećane koeficijente, a drugima nije – kaže Selimić.

Očitu diskriminaciju donekle je godinu kasnije popravio tadašnji premijer Adem Zolj dodajući i doktorskom i Sindikatu radnika u zdravstvu na postojeće koeficijente po 0,30.

- Dolaskom 2019. premijera Edina Forte, koji je tada izjavio da on bez pogovora vjeruje Konakoviću, nastavljen je isti animozitet prema 6.500 radnika u zdravstvu KS. Sjećam se vrlo ružnih razgovora, omalovažavanja, razvlačenja sa tadašnjom "Šestorkom" koja je činila vlast, a onda je došla ta decembarska noć kada je Forto krijući ispod stola sa Sindikatom doktora medicine i stomatologije KS potpisao novo povećanje koeficijenata bez ikakvih finansijskih procjena – ističe Selimić.

Sindikat radnika u zdravstvu KS 2020. uspio je dogovoriti potpisivanje Granskog kolektivnog ugovora sa tadašnjim ministrom zdravstva Rusmirom Mesihovićem.

- Novac je bio osiguran, ali tadašnji premijer Mario Nenadić, zbog neodlučnosti i nekog straha, "razvukao je" potpisivanje, a onda je ubrzo došla pandemija, valjalo je spašavati zdravlje i živote ljudi. Potom je ponovo došao Forto i nastavio istu priču maltretiranja, laži i odugovlačenja kao i 2019. - govori Selimić.

Kako Zakon o radu FBiH ne poznaje Strukovni kolektivni ugovor, protiv nezakonitih radnji vlasti u KS, Sindikat radnika u zdravstvu KS nadležnim sudovima podnio je četiri tužbe i sve dobio - jednu Kantonalnog suda u Sarajevu, dvije Vrhovnog suda FBiH i jednu Ustavnog suda FBiH. No, problem je, kako i Selimić ističe, što su sve one završile u ladicama i ne provode se.

- Kad dobijete presudu da je nešto nezakonito, onda, ako ste pravična vlast, činite sve da te nezakonitosti uklonite i provedete sudske presude, otklonite posljedice, a to su u ovom slučaju nezakoniti koeficijenti. No, to se ne dešava. Zbog takvog ponašanja vlasti u KS, odnosno nezakonitog isplaćivanja plaća doktorima, Zavod zdravstvenog osiguranja do sada je oštećen za više od 31 milion KM – ističe Selimić.

Na pitanje, koliko je u međuvremenu doktorima povećan koeficijent, Selimić odgovara da povećanje trenutno u kumulativu iznosi 1,1, dok je svima ostalim 0,30.

Zbog nezakonitih isplata plaća doktorima, u Zavod zdravstvenog osiguranja KS ušla je i Finansijska policija FBiH.

- Čekamo da nam Finansijska policija FBiH pošalje izvještaj koji ćemo potom, kao dokazni materijal, predočiti Kantonalnom tužilaštvu – naglašava Selimić.

Dodajmo i to da je prije više od pola godine Sindikat radnika u zdravstvu KS podnio Kantonalnom tužilaštvu i krivičnu prijavu protiv Konakovića, Forte, Nenadića, Amele Dautbegović, Lejle Brčić i Malika Garibije.

- Trenutno se vrše istražne radnje, mi redovno pratimo dokle se došlo s tim "kako politika i u ovom slučaju ne bi umiješala prste" – navodi Selimić.

Diletantska vlast

Podsjetimo, radnici u zdravstvu Kantona Sarajevo u štrajku su od 2. septembra 2019. godine.

Sindikat je prvobitno tražio povećanje satnice sa 2,60 na 2,80, te koeficijent koji bi bio usklađen sa onim iz 2007. godine. U međuvremenu su odustali od svega, osim od usklađivanja koeficijenata sa onima koji su bili od 2007. godine.

Svoja prava radnici u zdravstvu KS tražili su do sada na četiri protesta ispred zgrade Vlade KS, na dva tokom 2019. - 7. oktobra i 19. decembra, treći je održan 9. jula prošle, a četvrti 10. juna ove godine.

- Pitam diletantsku vlast u KS, koja mjesecima ignoriše najmnogoljudniji sindikat, koji im je sljedeći korak? Evo kraj je godine, hoće li ponovo potpisati strukovni kolektivni ugovor sa strukovnim doktorskim i sindikatom medicinskih sestara i tehničara koje Zakon o radu FBiH ne poznaje. U ovom trenutku samo Sindikat radnika u zdravstvu KS može potpisati Granski kolektivni ugovor jer smo jedini Sindikat u kojem su članovi od čistačice do specijaliste. Ne mogu se u nedogled propblemi gurati pod tepih, jednom će se Konaković i Forto morati suočiti sa onim što su sami proizveli. Mi isključivo radimo po zakonu, a oni, kojima su usta puna zakona i pravde, ne vidim baš da tako postupaju. Presude će se jednom morati izvaditi iz ladica i provesti – poručio je Selimić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.