open-navfaktor-logo
search
Radnici u zdravstvu
Selimić: Vrhovnom sudu FBiH uputili smo pritužbu protiv Nenadića i Agić, u Zavod ćemo poslati finansijsku policiju
Sindikat radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo uputio je poziv za sastanak Mirzi Čeliku, predsjedavajućem Skupštine Kantona Sarajevo, Mariju Nenadiću, premijeru Vlade KS, i Drašku Jeličiću, vršiocu dužnosti ministra zdravstva KS, koji bi se trebao održati u ponedjeljak, 7. septembra, na kojem bi se, kako je kazao prim. dr. Edo Selimić, predsjednik Sindikata, pokušala riješiti višemjesečna agonija više od 3.000 njihovih članova.
02.09.2020. u 21:16
get url
text

Podsjetimo, radnici u zdravstvu Kantona Sarajevo 19 mjeseci su bez Granskog kolektivnog ugovora, a iako je danas godina kako su u generalnom štrajku, Selimić dodaje da redovno obavljaju radne zadatke.

Na adresu ovog Sindikata 17. jula stigla je presuda Vrhovnog suda Federacije BiH, po kojoj je, kako navodi Selimić, četvrti put osporena reprezentativnost Sindikata doktora medicine i stomatologije KS.

Svjedočimo pravnom haosu

- U toku sastanka 17. jula sa troje ljudi koje je Vlada KS poslala, a to su bili ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Jasna Agić te pravnici ministarstava zdravstva i pravde, dobili smo informaciju od advokatice da je stigla presuda Vrhovnog suda FBiH. Nakon toga bitno su se promijenile okolnosti - dobili smo presudu kojom se stavlja van snage rješenje tadašnjeg ministra Garibije o reprezentativnosti Sindikata doktora medicine i stomatologije KS. Tog trenutka prestao je važiti njih strukovni kolektivni ugovor. Dakle, sada, niti postoji važeći zakoniti strukovni kolektivni ugovor Sindikata doktora medicine i stomatologije KS, a našem važećem, koji je potpisan sa bivšim premijerom KS Ademom Zoljem, istekao je rok u februaru 2019. – kaže Selimić.

VEZANI TEKST - Selimić: O zdravstvu odlučuju oni koji nemaju ni veliki odmor znanja o tome, neki ljekari izbjegavaju trijažu

Dodaje da u ovom trenutku Vlada KS i premijer Nenadić nemaju ništa potpisano ni sa jednim sindikatom, a četiri ih je, kaže, u zdravstvu na području KS.

- Nakon svega, pitanje koje se neizbježno nameće je - na osnovu čega je Zavod zdravstvenog osiguranja KS dao tranšu za sedmi i osmi mjesec za plaće uposlenika!? Kolektivnih ugovora nema jer nijedan nije potpisan, koeficijenti doktora, po kojima Zavod daje novac, više ne vrijede jer je Ustavni sud FBiH van snage stavio njihov strukovni kolektivni ugovor. Ne preostaje nam ništa drugo nego da u Zavod zdravstvenog osiguranja pošaljemo finansijsku policiju jer prave štetu zdravstvenom fondu isplaćujući plaće za koje nemaju uporište u zakonu. Imaju ugovor između sebe i firme, ali ta firma isplaćuje ljude čiji je kolektivni ugovor sud stavio van snage. Svjedočimo pravnom haosu, a oni koji bi to trebali rješavati "ponašaju se kao nojevi – glavu u pijesak, a rep ostave da viri, pa šta će rep doživjeti vidjet ćemo" – govori Selimić.

Nakon što u zakonskom roku od 15 dana nije reagirao na presudu, Vrhovni sud FBiH je, kaže Selimić, dobio od Sindikata pritužbu na Nenadića i ministricu u ostavci Agić.

- Vrhovni sud FBiH će, a Nenadić je pravnik, pa to još bolje zna, protiv premijera preduzeti zakonom predviđene mjere – dodaje Selimić.

Svi smo čuli šta je premijer kazao u kamere

Prema njegovim riječima, 2017. Sindikat je krivične prijave podnio protiv tadašnjih premijera i ministrice Elmedina Konakovića i Amele Dautbegović, a 2019. protiv Edina Forte i Malika Garibije.

Naglašava kako su svi 9. jula na protestima radnika u zdravstvu ispred zgrade Vlade KS mogli čuti poruku Nenadića da će se već početkom naredne sedmice sa predstavnicima Sindikata nastaviti razgovori kako bi se došlo do rješenja.

- Premijer je u kamere i mikrofone rekao da ćemo nastaviti sa razgovorima već naredne sedmice, u ponedjeljak ili utorak. Od tada je prošlo puno utoraka, a od njih ni glasa – ističe Selimić.

Edo Selimić

Nakon optužbi koje su iznesene na njegov račun, pokušali smo kontaktirati i premijera Nenadića, ali nam se nije javljao na telefon. Iz Ureda premijera Vlade Kantona Sarajevo kratko su nam kazali da će sa Sindikatom radnika u zdravstvu KS nastaviti razgovore. 

Podsjetimo, Sindikat radnika u zdravstvu KS prvobitno je tražio povećanje satnice sa 2,60 na 2,80, te usklađivanje koeficijenta sa onim kojeg imaju specijalisti ljekari od 5,40 iz Kolektivnog ugovora doktora medicine i stomatologije KS. U međuvremenu odustali su od povećanja satnice, ali ne i od usklađivanja koeficijenata i potpisivanja Granskog kolektivnog ugovora.

Svoja prava tražili su do sada i na tri protesta ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo, na dva tokom prošle godine - 7. oktobra i 19. decembra, a treći je održan 9. jula.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.