open-navfaktor-logo
search
Protiv prijetnji i sankcija
Selimić: Vlasti u KS ne možete od silne pameti "prinijeti lopatom", mi ćemo građanima objasniti sve o vakcinama
Epidemiološka situacija u Kantonu Sarajevo pogoršava se, ali i pored toga još uvijek je mali odziv građana na vakcinaciju protiv koronavirusa.
26.08.2021. u 13:01
get url
text

Kako bi im objasnili sve ono što ih zanima, a vezano je za obolijevanje od COVID-19, vakcine i prednost vakcinacije, njihov učinak na organizam, eventualne nuspojave..., zdravstveni radnici Doma zdravlja Centar odlučili su svim građanima sa područja ove općine pomoći u razumijevanju svega što ih zanima, a vezano je za pandemiju.

Kampanju za vakcinaciju trebali provesti u maju 

Prema riječima prim. dr. Ede Selimića, pulmologa u Domu zdravlja Centar, u toku je priprema svih raspoloživih zdravstvenih i općinskih resursa za realizaciju ovog poduhvata.

- Pored svakodnevnog posla kojeg imamo u pružanju zdravstvene usluge oboljelim, a kako vidimo da to ne rade oni kojima je to u opisu posla, a to je trenutna vlast u Kantonu Sarajevo, mi doktori, medicinske sestre, tehničari, odlučili smo pomoći našim sugrađanima. Ići ćemo prema pacijentu sa objašnjenjima o trenutnoj situaciji, šta organizmu čini covid-infekcija, koje su posljedice, koje vakcine imamo na raspolaganju, kakvo je njihovo djelovanje, šta možemo u kućnim uvjetima, a šta na vakcinalnim punktovima..., a sve u cilju kako bi se proširio obim vakcinisanih osoba – kaže Selimić i dodaje da je ovo prilika da i zdravstveni radnici u drugim općinama kopiraju ono što su oni započeli.

Naglašava kako su zdravstveni radnici izričito protiv sankcija i prijetnji koje se ovih dana upućuju građanima.

- Ne mogu da razumijem takve stavove vlasti u Kantonu Sarajevo. Kako su se toga mogli dosjetiti?! Kao da našim ljudima nije dosta svega onoga kroz šta su prošli tokom protekle agresije na BiH i da već 30 godina žive u stanju socijalne nesigurnosti. Potom je došla pandemije sa kojom se svi zajedno borimo evo već drugu godinu. Na sve to dođe nova vlast u Kantonu Sarajevo sa prijetnjama. To nije put za rješavanje problema, barem ovdje na Balkanu, a u to smo se do sada mogli uvjeriti puno puta. To samo može izazvati kontraefekat, inat, revolt koji u konačnici nikome ništa dobro neće donijeti – kaže Selimić.

Dodaje kako će zdravstveni radnici dati maksimum kako bi se u što kraćem roku što više ljudi vakcinisalo.

- Cilj nam je u ovom četvrtom valu zaštititi što veći broj ljudi, ali i zdravstveni sistem u kantonu – ističe Selimić.

Trenutna vlast u KS je, kaže Selimić, potrošila dragocjeno vrijeme u petom, šestom i sedmom mjesecu.

- Mi smo i prošle godine govorili u šestom i sedmom mjesecu da se do kraja osmog mjeseca moraju završiti sve pripreme za drugi val. Zdravstveni radnici su se i tada maksimalno uključili, pa je zato prošla godina i bila puno bolja, kada je riječ o borbi sa pandemijom, nego ova. U 2021. zdravstveni radnici bili su već na izmaku snaga, a s druge strane nemate vlast sa kojom možete nešto uraditi. Prošla vlada nas je nešto i slušala, ova trenutna je "prepametna." Ovoj vlasti ne možete od silne pameti prinijeti lopatom – navodi Selimić.

Ističe kako se kampanja za vakcinaciju trebala provesti u maju, ali se tada Vlada KS, kako kaže Selimić, bavila sobom.

- Rezultat toga je puno vakcina, malo vakcinalnih mjesta. Ono što se početkom sedmice desilo u Vogošći i Ilijašu, da krenete sa imunizacijom i donesete 50 vakcina u općinu koja ima više od 20.000 stanovnika, stvarno neodgovorno – govori Selimić.

Nema mjesta prepotentnosti, bahatosti, nadmenosti

Nada se kako će ovo što su zdravstveni radnici Doma zdravlja Centar pokrenuli pomoći ljudima da shvate mnoge stvari, razriješe nedoumice, i što prije donesu prave odluke kako bi zaštitili svoje i zdravlje najbližih.

- Ljudima treba samo objasniti ono što pitaju. Nema tu mjesta prepotentnosti, bahatosti, nadmenosti. Vi ste tu kao procesionalac da građanima objasnite sve ono što ih zanima, jer na kraju krajeva, oni su ti koji vam daju novac za plaću - kazao je Selimić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.