open-navfaktor-logo
search
Višemjesečna agonija
Selimić: Vlast u KS je sav novac koji pripada radnicima u zdravstvu zadržala za sebe
Predstavnici Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo danas su sa Harisom Vranićem, ministrom zdravstva u Vladi KS, trebali parafirati svaku stranicu Granskog kolektivnog ugovora, a potom ga dostaviti Vladi KS.
13.07.2021. u 18:11
get url
text

No, to se nije dogodilo, a umjesto toga, prema riječima prim. dr. Ede Selimića, predsjednika Sindikata, "desio se neki sastanak vladajućih," pa je Vranić pred sindikalce došao sa stavom da se ponovo prave neke finansijske projekcije.

Preko leđa 6.500 nedoktora prelama se sve

- Valja napomenuti da sa doktorskim lobijem ni na jednom nivou, nikada, niko ni iz jedne koalicije nije pravio nikakve projekcije. U Kantonu Sarajevo 26,57 posto doktora povlači 41,59 posto novca za plaće, dok 73,43 posto nedoktora povlači 58,41 posto iz iste kase novca za plaće. Ta famozna administracija, koje je 17,60 posto od ukupnog broja zaposlenih u zdravstvu KS, povlači 12,97 posto novca za plaće i nije ih zaposlio sindikat nego oni koji su bili ili su na vlasti – navodi Selimić.

Dodaje da se preko leđa 6.500 nedoktora u Kantonu Sarajevo prelama to što već 27 godina nema normativa rada, odgovarajućih sistematizacija radnih mjesta, platnih razreda, to što Zavod zdravstvenog osiguranja KS finansira dvije ustanove čiji su osnivači sa federalnog nivoa, što kredit sa KCUS-a vraća Fond, što troškovi specijalizacija idu iz Fonda, što nema jedinstvenog pravilnika o radnom vremenu na KS...

- Ne mogu se oteti utisku da imamo posla sa ljudima koji su sa druge strane ljudskih vrijednosti. Pravednu, zakonitu borbu za svoja prava nastavit ćemo jer je Sindikat radnika u zdravstvu KS sindikat sa karakterom – poručio je Selimić.

VEZANI TEKST - Radnici u zdravstvu na protestima: Pozivaju Fortu i Vranića da prekinu sjednicu Vlade KS i obrate im se

Podsjetimo, radnici u zdravstvu Kantona Sarajevo u štrajku su od 2. septembra 2019. godine.

Sindikat je prvobitno tražio povećanje satnice sa 2,60 na 2,80, te koeficijent koji bi bio usklađen sa onim iz 2007. godine.

U međuvremenu, kako kaže Selimić, odustali su od svega.

- Čak i satnica iz 2017. godine, koju smo mi izborili sa Vladom tadašnjeg premijera Konakovića od 2,60 KM, sada koriste svi uposlenici u zdravstvu KS koji se finansiraju preko Zavoda zdravstvenog osiguranja KS. Ostali smo pri jedinom zahtjevu, a to je usklađivanje koeficijenata sa onima koji su bili od 2007. godine – objasnio je ranije za Faktor Selimić.

Građani sa 16,5 posto finansiraju zdravstvo

Svoja prava radnici u zdravstvu KS do sada su tražili na četiri protesta ispred zgrade Vlade KS, na dva tokom 2019. - 7. oktobra i 19. decembra, treći je održan 9. jula. prošle, a četvrti 10. juna ove godine.

- Četiri puta smo do sada izlazili na proteste, ali oni koji su sa druge strane ljudskih vrijednosti, to ignorišu. Mjesecima ignorišu i naš štrajk. U međuvremenu "koalicije se mijenjaju kao čarape," prelaze iz stranke u stranku. No, to je naša zbilja. Svakodnevno se pitam šta to vlast u KS ima u sebi da ignoriše prava 6.500 ljudi, koji su na svojim leđima prethodnih mjeseci nosili koronu i borbu protiv korone – ističe Selimić.

Kaže da je vlast sav novac, koji pripada radnicima u zdravstvu, zadržala za sebe.

- 2020. godine novac ovih ljudi, koji nisu dobili ono što im zakonom pripada, vlast je iskoristila za plaćanje onoga što je trebalo u borbi protiv COVID-19. To se nastavlja i u ovoj godini. Pitamo, šta radite sa tim novcem, ko vam je dozvolio kako da ga usmjeravate, jer u Skupštini KS i Zavodu zdravstvenog osiguranja KS ne postoji nikakvo vijeće korisnika zdravstvenih usluga, vijeće ljudi koji vam daju 12,5 posto iz svoje plaće svaki mjesec. Tamo neka Vlada i Skupština odlučuju šta će sa tim novcem, pritom to nije njihov novac, nego građana koji svaki mjesec iz plaća daju 12,5 posto plus poslovac četiri i po posto. To znači da građani sa 16,5 posto svaki mjesec sami finansiraju svoje zdravstvo, ali tamo neko treći odlučuje šta će i kako će sa tim parama – napomenuo je Selimić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.