open-navfaktor-logo
search
Radnici u zdravstvu
Selimić: Ugovor kojeg je Fortina vlada potpisala sa doktorima krucijalni je dokaz za tužbu
Prekinuli bismo štrajk jer su nam pacijenti na prvom mjestu, ali nas sprečava ponašanje dosadašnjih vlasti u Kantonu Sarajevo, koje su nas svaki put prevarile. U situaciji smo da ne znamo kome možemo vjerovati, kaže predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS
10.01.2020. u 12:11
get url
text

Agoniji više od 3.000 članova Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo ne nazire se kraj. Peti mjesec kako su u generalnom štrajku, radnici u zdravstvu traže usklađivanje koeficijenata sa onima koje imaju ljekari specijalisti te potpisivanje Granskog kolektiovnog ugovora, što nije učinjeno od 7. februara prošle godine.

- Čekamo da se "otkoči" ova čudna situacija koja je nastala u Kantonu Sarajevo, pa da krenemo u rješavanje problema radnika u zdravstvu. Mi smo i dalje u generalnom štrajku, ali većinu posla cijelo vrijeme radimo. Prekinuli bismo štrajk, jer su nam pacijenti na prvom mjestu, ali nas sprečava ponašanje dosadašnjih vlasti u Kantonu Sarajevo, koje su nas svaki put prevarile. U situaciji smo da ne znamo kome možemo vjerovati!? Godinu 2017. "pojela" nam je Vlada Elmedina Konakovića, pa smo morali u štrajk, 2018. Vlada Adema Zolja, a prošlu Vlada Edina Forte. To je razlog što ne prekidamo sa štrajkom jer kad dođu novi, slijede višemjesečni pregovori, pa ide arbitraža, pa mirenje, pa opet neki novi štrajk i eto nas u novembru 2020, a da ništa nismo postigli. Bez obzira na sve, nadamo se da će ljudi koji će činiti novu Vladu KS biti pametniji i razumniji od ovih koji su na odlasku - kaže prim. dr. Edo Selimić, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS.

Razočarani su u Sindikatu radnika u zdravstvu odnosom dosadašnjih vlasti u Kantonu Sarajevu prema njima i konstantnom favoriziranju članova Sindikata doktora medicine i stomatologije KS, koji su krajem decembra prošle godine  sa vladajućom "šestorkom", kako kažu, "ispod stola" potpisali Strukovni kolektivni ugovor.

- Vlast u Kantonu Sarajevu sve ove godine, počev od 2017, nezakonito izlazi ususret Sindikatu doktora medicine i stomatologije. Isto se desilo krajem decembra 2019. kada je Vlada sa njima potpisala Strukovni kolektivni ugovor, a to su Edin Forto i Izet Hočko uradili vrlo netransparentno u večernjim satima, bez prisustva medija, a o tome su svoje članove obavijestili na doktorskom balu u jednom sarajevskom hotelu. Još uvijek to nije objavljeno u Službenim novinama KS, dok je, primjera radi, ugovor kojeg je Vlada KS potpisala sa Sindikatom osnovnog odgoja i obrazovanja KS, uredno objavljen u Službenim novinama. Čekamo da se to dogodi, što će nam biti odličan argument i krucijalni dokaz za tužbu koju smo pokrenuli na Općinskom sudu zbog diskriminacije koja nam je učinjena još 2017. godine - naveo je Selimić.

Podsjetimo, članovi Sindikata radnika u zdravstvu KS u generalnom štrajku su od 2. septembra prošle godine od kada su održali niz bezuspješnih sastanaka sa pregovaračkim timom Vlade KS, a svoja prava tražili su i na dva protesta koji su održani 7. oktobra i 19. decembra 2019. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.