open-navfaktor-logo
search
Štrajk u KS
Selimić: Radili smo oko 80 posto posla tokom štrajka, ali tako više neće moći!
Nismo željeli da se nerad Vlade KS prelama preko leđa građana. No, vlast prati koliko radimo, pa smo im postali neinteresantni. Oni se vode sljedećim: "Ako hoćete štrajkujte ovako do Nove godine, eto vas tamo, na kraju će vam dosaditi," kaže predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS
20.09.2019. u 12:38
get url
text
Edo Selimić

- Od sada ćemo biti u štrajku u pravom smislu tih riječi i primat ćemo samo hitne slučajeve. Do sada smo bili insani, pa nismo željeli da građani preko svojih leđa osjete nerad Vlade Kantona Sarajevo. Ali, ovo je prelilo čašu - kaže prim. dr. Edo Selimić, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo, uoči vanredne Skupštine Sindikata koja će biti održana u ponedjeljak.

Podsjetimo, članovi Sindikata radnika u zdravstvu KS u generalnom su štrajku od 2. septembra, a traže potpisivanje Granskog kolektivnog ugovora, što nije učinjeno od 7. februara ove godine, te veće plaće.

Prema riječima Selimića, direktori svih javno-zdravstvenih ustanova, koji su, kako kaže, stranački ljudi, dobili su instrukcije da svaki dan napišu koliko je dnevno bilo pregleda.

- Vlast u Kantonu Sarajevo "igra" poprilično nisko. Svi podaci koji se dnevno prikupe šalju se Lejli Brčić, ministrici pravde, koja je, čini se, preuzela ulogu Zlatka Hurtića sa federalnog nivoa, ili Ameli Sofić, ministrici zdravstva u Vladi KS. Kad se sabere - koliko je pacijenata pregledano za vrijeme štrajka, što je oko 80 posto od uobičajne cifre kad nema štrajka - vi automatski postajete neinteresantni vlasti da se bavi vašim problemima. Oni dakle, prate koliko mi dnevno radimo, i kad vide da smo uradili 80 posto posla, zašto bi uopće htjeli razgovarati sa nama!? Oni se vode sljedećim: "Ako hoćete štrajkujte ovako do Nove godine, eto vas tamo, na kraju će vam dosaditi" - objašnjava Selimić.

Na pitanje, koji su to pacijenti, koji će, po najnovijoj odluci Sindikata u narednim danima moći dobiti ljekarsku pomoć, Selimić odgovara kako su to sve životno ugrožene osobe, djeca, šehidske porodice, RVI i civilne žrtve rata.

- Više nećemo propisivati terapiju hroničnim bolesnicima, neće biti preoperativnih priprema pacijenata, niti će se djeci pisati opravdanja za izostanak iz škole. Primat ćemo samo hitne slučajeve, ako uopće u primarnoj zdravstvenoj zaštiti postoje hitni slučajevi, jer se takve osobe odmah upućuju Urgentnom centru Opće bolnice ili Klinici urgentne medicine na UKCS - napominje Selimić.

Selimić ističe da će se na Skuštini, kao najvišem tijelu Sindikata, donijeti i tačan datum kada će oko 1.100 radnika u zdravstvu izaći pred zgradu Vlade Kantona Sarajevo.

Saznajemo i da će Sindikat radnika u zdravstvu KS danas uputiti dopis svim direktorima javno-zdravstvenih ustanova te Zavodu zdravstvenog osiguranja KS, u kojem će, kako kažu, pokrenuti presudu koju su dobili u februaru od Kantonalnog suda u Sarajevu da Sindikat doktora medicine i stomatologije KS nije reprezentativan od 2017. godine.

- Godine 2017. tadašnji premijer Vlade KS Elmedin Konaković, a 2018. tadašnji premijer Adem Zolj sa ovim Sindikatom potpisali su Kolektivni ugovor po kojem je doktorima medicine i stomatolozima povišen koeficijent za 1,10. Istali nisu dobili ništa. Kako posjedujemo presudu u kojoj stoji da je to nezakonito, tražimo da se koeficijent sa sadašnjih 5,30 vrati onaj iz 2017, koji je iznosio 4,20, te da se sav nezakoniti novac vrati poslodavcu, a doktori i stomatolozi da pokrenu privatne tužbe protiv trojice ljudi koji su nezakonito potpisali kolektivni ugovor, po čemu im je isplaćena nezakonita plaća. Ta trojica su Elmedin Konaković, Adem Zolj i prim. dr. Izet Hočko, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije KS - zaključio je Selimić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.