open-navfaktor-logo
search
Pulmolog u penziji
Selimić o primarnom zdravstu u KS: Maltretiraju i pacijente i uposlenike, krivi su doktori-političari
Javna ustanova Dom zdravlja Kantona Sarajevo mjesecima muku muči sa nedostatkom medicinskog kadra.
28.10.2022. u 07:48
get url
text

Najviše nedostaje ljekara specijalista, prije svega, pulmologa, pedijatara, internista. Takva je situacija da neki domovi zdravlja, u vrijeme pandemije koronavirusa, ali i respiratornih infekcija, mjesecima nemaju nijednog pulmologa, a najviše ispaštaju pacijenti, koji se upućuju iz jedne općine u drugu, a što i dalje traje, kada trebaju tu vrstu zdravstvene usluge.

Nepoštivanje pacijenata

Primjera radi, u Domu zdravlja Ilidža rade dva pulmologa, s tim da je jedan od njih dr. Mujo Hošić, koji je početkom godine ispunio uvjete za penziju, zamoljen da ostane i da mu se produži ugovor o radu, ovaj put na godinu.

Prim. dr. Edo Selimić

No u Domu zdravlja Ilidža ne liječe se samo pacijenti sa područja te općine, nego iz još dvije - iz Trnova i Hadžića, što je zaista velikom broju građana.

- Radi se o očiglednom nepoštivanju pacijenta jer svaki uposleni građanin KS iz svoje plaće izdvaja 12,5, a njegov poslodavac još četiri posto za zdravstvo. To je, kada se saberete, oko 500 miliona KM, što nije malo. No i pored toga imamo situaciju da u ovom trenutku nemamo kadra u primarnoj zdravstvenoj zaštiti koja mora biti nosilac zdravstvenog sistema u KS. To je postulat Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), koja je kazala da je osnov zdravstvenog sistema - primarna zdravstvena zaštita - ističe prim. dr. Edo Selimić, pulmolog u penziji, koji je do marta radio u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Prema njegovim riječima, takozvano "prelijevanje kadra i opreme" pogubno je za pacijente, isto kao što je i "vozanje bolesnika" iz jednog doma zdravlja u drugi, vrlo ozbiljno i opasno.

VEZANI TEKST - Dom zdravlja KS traži pulmologe, pedijatre, interniste; Dr. Hošić: Ponovo su me zvali, jer se sve raspalo

- Znate li šta znači kada, primjera radi, u Ilijašu nemate specijalistu za plućne bolesti ili pedijatra, pa bolesno dijete sa temperaturom ili odraslu osobu sa upalom pluća šaljete u Dom zdravlja u Vogošći, a onda vam tamo kažu, da je jedan ljekar kojeg imaju, trenutno na godišnjem odmoru ili na bolovanju, pa pacijente onda samo proslijedite dalje u Dom zdravlja Stari Grad ili Centar u Sarajevu? Znate li vi šta znači tako bolesno dijete koje je nervozno, plače, a roditelji su uznemireni jer smo svi slabi na djecu, iz Ilijaša poslati u Vrazovu u kojoj imate jednog pedijatra koji nema šanse da stigne pregledati samo pacijente iz općine Centar, a kamoli da pokrije i Ilijaš i Vogošću? Dodajmo tome i svakodnevne situacije, poput - ne radi sanitet u Starom Gradu, prebacite im onaj iz Novog Grada, ne radi rentgen u Starom Gradu, pošalji pacijenta u drugi dom zdravlja..., i tako unedogled. To se onima kojim upravljaju zdravstvom i ustanovama može desiti nekad, ali to je kod nas svakodnevna praksa i nije ništa drugo nego maltretiranje pacijenata i uposlenika - naglašava Selimić.

Direktore postavila politika

Kaže "kako su najveći krivci za ovakvo stanje u zdravstvu - doktori-političari".

- Dom zdravlja KS ima 2.100 uposlenih, koji rade u devet domova zdravlja i nešto više od 80 područnih ambulanti i s tim treba znati upravljati, ali s jednog mjesta, a to je Vrazova, četvrti sprat, to je nemoguće. Svaki dom zdravlja ima direktora, koje je, kao i generalnog, postavila politika. Ti direktori nemaju nikakve mogućnosti samoodlučivanja i kontrole u ustanovama na čijem su čelu. Oni se bukvalno svode na rukovodeće administrativce kojima upravlja generalni direktor kojim opet upravlja politički ministar zdravstva. Ti ljudi nisu tu postavljeni jer znaju i hoće raditi, nego po političkoj podobnosti. Sumnjate li u to, pogledajte samo u kakvom se stanju nalaze pojedine zdravstvene ustanove, poput Doma zdravlja KS - navodi Selimić.

Zdravstvene ustanove su Skupštini KS na kraju godine uvijek podnosile finansijski i izvještaj o radu, ali se nikada, podsjeća Selimić, nije desilo da je neki od njih oboren.

- Čak smo imali situaciju da se 2021. usvaja finansijski plan neke zdravstvene ustanove za 2019. godinu. To najbolje potvrđuje ono što sam već rekao. Imamo posla sa političkim diletantima koji sjede u Vladi i Skupštini KS, a rezultat toga je raspadnuto zdravstvo. KCUS ima jednu zdravstvenu politiku, Opća bolnica drugu, Dom zdravlja treću, a na vrhu piramide je ministar zdravstva koji nema projekciju šta će se to raditi u narednih pet godina, ali zato gleda da, dok je na toj poziciji, "čvakne šta može" i zaposli koga može - kazao je Selimić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.