open-navfaktor-logo
search
I danas se okupili
Selimić nakon protesta: Vladajuća "šestorka" u Sarajevu pala je na zdravstvu
Pošto smo trenutno u vakumu jer jedni dolaze, a drugi preuzimaju vlast u KS, naredne sedmice održat ćemo Glavni odbor, a potom i Skupštinu Sindikata, kako bismo donijeli odluku - šta dalje sa štrajkom, kazao je predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS
19.12.2019. u 16:18
get url
text

Članovi Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo danas su, drugi put od 2. septembra, kada su stupili u generalni štrajk, izašli na proteste kako bi još jednom izrazili nezadovoljstvo odnosom vladajuće "šestorke" prema njima.

Ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo podršku mirnim i dostojanstvenim protestima radnika u zdravstvu danas su pružili i članovi Sindikata osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja, a okupljenim radnicima obratili su se i Selvedin Šatorović, predsjednika Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH), te Franjo Rener, predsjednik Kantonalnog odbora Saveza samostalnih sindikata KS.

- Došli smo da Vladi Kantona Sarajevo pokažemo da smo živi i zdravi. No, oni nisu našli za shodno ni danas, kao ni na prvim protestima 7. oktobra, da izađu i pokažu poštovanje prema onima koji traže svoja prava. Nažalost, danas nismo vidjeli ni premijera Edina Fortu, niti ministricu zdravstva Amelu Sofić. Od nas su za takvo svoje ponašanje dobili nekoliko gromoglasnih aplauza - kazao je nakon završenih protesta prim. dr. Edo Selimić, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS.

Podsjetimo, predstavnici Sindikata radnika u zdravstvu KS prethodnih mjeseci održali su niz sastanaka sa pregovaračkim timom Vlade Kantona Sarajevo, ali se ni na jednom od njih nisu uspjeli ništa dogovoriti.

Sindikat je prvobitno tražio povećanje satnice sa 2,60 na 2,80, te izjednačavanje koeficijenta sa onim kojeg imaju specijalisti ljekari od 5,40 iz Kolektivnog ugovora doktora medicine i stomatologije KS, za šta je potrebno oko 31 milion KM. U međuvremenu odustali su od povećanja satnice, ali ne i od izjednačavanja koeficijenta i potpisivanja Granskog kolektivnog ugovora, što nije učinjeno od 7. februara.

- Još jednom smo poručili da nije pošteno da smo nejednako tretirani kod Vlade KS. Ne možete favorizovati doktore, nezakonito im dajući veće koeficijente, sve ostale diskriminirati, a Sindikat KCUS-a ignorisati. Ako su neki tako i mislili, onda je krajnje vrijeme da im se kaže kako se kanton ne može voditi na takav način - ističe predsjednik Sindikata.

Selimić je dodao da će naredne sedmice biti održana sjednica Glavnog odbora, a potom i Skupština Sindikata, na kojima će biti utvrđeni daljnji koraci.

- Četiri mjeseca generalnog štrajka je previše. Pošto smo trenutno u vakumu jer jedni dolaze, a drugi preuzimaju vlast u KS, važno je da održimo, prvo Glavni odbor, a potom Skupštinu kako bismo donijeli odluku - šta dalje sa štrajkom. Ponavljam i ovog puta, a to sam sve vrijeme isticao od 2. septembra - građani ne smiju ispaštati ni zbog čega, pa ni zbog neodlučnosti i nesnalaženja vladajuće "šestorke". Nažalost, na zdravstvu su pali - zaključio je Selimić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.