open-navfaktor-logo
search
Štrajk se nastavlja
Selimić: Gdje su pare koje nam je ostavila Ademaj
Da bi se ispunili naši zahtjevi, to mjesečno iznosi 2,5 miliona maraka. To znači da do kraja ove godine za oktobar, novembar i decembar za povećanje naših plaća treba 7,5 miliona maraka, a taj novac je osigurala bivša direktorica Zavoda, tvrdi Selimić
27.09.2019. u 15:29
get url
text

Zbog nepotpisivanja kolektivnog ugovora s boljim uvjetima rada više od 3.000 zaposlenih u zdravstvu koji su članovi Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo počeli su generalni štrajk 2. septembra i nakon niza sastanaka s Vladom KS koji traju od februara 2019. godine, još ništa nije dogovoreno, a zbog toga ispaštaju pacijenti.

-Razgovarali smo u Vladi KS jučer, potrošili smo još dva sata i ništa nismo dogovorili. U Vladi iznose neke svoje argumente da nemaju para i ne mogu ništa dati i da trebamo čekati. Najtužnije je što oni medicinskim radnicima ne daju ništa jer nije to njihov novac, to je novac pacijenata i nas koji dajemo zdravstvene usluge – kaže Edo Selimić, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS.

Novi sastanak sa ministrima u Vladi zakazan je za ponedjeljak i štrajk se nastavlja sve dok se ne dogovorimo, kaže Selimić i pojašnjava.

-Predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković na sastancima nam ponavlja da će dati onoliko novca koliko ima. Izvršna vlast šestorke kaže nam da nema ništa. Hoće li nam konačno neko reći koliko to ima novca? Mi znamo, a i nova Vlada KS da je bivša ministrica zdravstva Zilha Ademaj i kasnije v.d. direktorice Zavoda zdravstvenog osiguranja KS ostavila za ono što mi tražimo 5,7 miliona maraka, a rekla je da se može to povećati na osam miliona maraka. Da bi se ispunili naši zahtjevi, to mjesečno iznosi 2,5 miliona maraka. To znači da do kraja ove godine za oktobar, novembar i decembar za povećanje naših plaća treba 7,5 miliona maraka, a taj novac je Ademaj osigurala. U međuvremenu Skupština KS usvojila je rebalans budžeta Zavoda za zdravstvrno osiguranje, Zilha Ademaj nije više direktorica i novac je nestao. Odlukom aktuelne Vlade KS osam miliona maraka potrošeno je za druge namjene. Pošto za nas para nema, u prvom redu ispaštaju pacijenti, a i mi koji pružamo zdravstvenu uslugu – tvrdi Selimić.

Prvi zahtjev Sindikata radnika u zdravstvu KS je da se sa Vladom KS potpiše granski kolektivni ugovor. Drugi zahtjev koji je donijela Skupština Sindikata radnika u zdravstvu da se najkasnije od 1. oktobra 2019. godine počne primjenjivati granski kolektivni ugovor.

Skupština sindikata je zatražila da se koeficijenti usklade prema koeficijentima specijaliste, što iznosi 5,40, da satnica ide sa 2,60 na 2,80 maraka.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.