open-navfaktor-logo
search
Radnici u zdravstvu
Selimić: Ako vlast u KS nastavi brinuti o likvidnosti Zavoda, ostat ćemo bez uposlenika jer će jedan dio otići u penziju, a drugi vani
Nakon 27 mjeseci, radnici u zdravstvu Kantona Sarajevo, njih više od 3.000, uskoro bi mogli dobiti Granski kolektivni ugovor.  
22.05.2021. u 20:09
get url
text

Nadu u rješavanje problema ove kategorije radnika u KS, koji rade, ali koji su zvanično u generalnom štrajku već 21 mjesec, vratio je, kako kaže prim. dr. Edo Selimić, predsjednik Sindikata, konstruktivan i otvoren sastanak koji je prije dva dana održan sa predstavnicima Vlade KS, koju je predvodio Haris Vranić, ministar zdravstva.

Prim. dr. Edo Selimić

U Sindikatu navode kako je razgovor bio obećavajući sa obostranom željom da se dugogodišnji problem nepostojanja Granskog kolektivnog ugovora i koeficijenta što prije riješi.

Uključiti budžet Vlade KS

- Naši stav je sljedeći: prvo - Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo je "zlatna koka" za koju se sve stranke otimaju. Dakle, što bi naš narod rekao – "para ima." Drugo, ako se vlast nastavi brinuti o likvidnosti Zavoda, u konačnici ćemo imati stabilan Zavod zdravstvenog osiguranja, kakve takve zdravstvene kapacitete, ali bez uposlenika od kojih će jedan dio otići u penziju, a drugi dio vani. Treće - 30-godišnje zapuštanje zdravstva u KS nisu prouzrokovali uposlenici u zdravstvu, nego loše vlasti, a pandemija je to brutalno pokazala. Četvrto - pregovarački tim Sindikata radnika u zdravstvu KS bio je toliko korektan u pregovorima da je ponudio opciju da se svi registrovani sindikati iz zdravstva obavežu da će solidarno snositi sudbinu u vezi sa finansijskim poslovanjem Zavoda zdravstvenog osiguranja KS. Naravno, po potpisivanju našeg Granskog kolektivnog ugovora koji daje pravnu sigurnost radnicima u zdravstvu – objasnio je Selimić.

Naglasio je kako se mora znati da u ovom trenutku svi uposleni u zdravstvu u KS nezakonito primaju plaću.

- Ono što su prijašnje vlasti u KS potpisale sa doktorima, poništeno je sudskim odlukama. Naš kolektivni ugovor istekao je prije više od dvije godine, što znače da pravna sigurnost u ovom trenutku ne postoji. Kad mi potpišemo Granski kolektivni ugovor, bit će legalizirani koeficijenti doktora medicine i stomatologije koje im je 2017. nezakonito dao tadašnji premijer Elmedin Konaković, a onda i 2019. Edin Forto. U ovom trenutku jedino je naš Sindikat reprezentativan i jedino mi sa vlasti možemo potpisati Granski kolektivni ugovor - ističe Selimić.

Kaže da će se, nakon potpisivanja Granskog kolektivnog ugovora, ići u hitni proces stvaranja normativa rada i platnih razreda u zdravstvu u KS.

- Moje mišljenje je da bez toga nema stabilnog fonda ni stabilnog zdravstvenog sistema – izričit je Selimić.

U Sindikatu naglašavaju da se u rješavanje pandemijske situacije u KS moraju uključiti sredstva iz budžeta Vlade KS, a ne kao do sada da se sve, kako kažu, finansira novcem zdravstvenog fonda.

- U Skupštini KS donese se odluka, pa se devet miliona fondovskih para prebaci da se sa UNDP-om nešto nabavi. Nisu oni sposobni, pa nam treba UNDP nešto nabavljati. Dajte molim vas.

Kaže kako je na sastanku predstavnica Zavoda zdravstvenog osiguranja KS rekla kako za ono što radnici u zdravstvu traže, prema njihovim egzaktnim proračunima treba 13 miliona KM.

- Već je prošlo pola godine i to više nije 13 nego šest i po miliona KM. Oni imaju u rezervi devet miliona maraka, ali je predstavnica Zavoda odmah rekla kako su potrošili četiri miliona KM, opet za pandemiju. To je ono što sam već spomenuo, mora se uključiti i budžet KS, ne može sve podnijeti Zavod, pa čak u nekim elementima i nezakonito, a onda se kriju iza nekih odluka Skupštine koja se stavlja u poziciju da je starija od federalnih zakona o zdravstvu i zdravstvenom osiguranju, što je naravno neodrživo. Dakle, oni u ovom trenutku imaju pet miliona KM odmah da daju, ostaje milion i po koji se trebaju naći. Da li je to racionalizacijom propisivanja lijekova, jer se mora znati da više od 80 miliona KM iz zdravstvenog fonda odlazi na lijekove, a onda i vidjeti šta se radi u javno-zdravstvenim ustanovama, uključiti budžet KS, supsidijarnost prema federalnom nivu. Mislim da se sve može riješiti ako ima volje, vidjet ćemo kakav će biti epilog sastanka koji bi se trebao održati 1. juna – ističe Selimić.

Komentirao je i izjavu ministra Vranića o prekomjernom broju zaposlenog nemedicinskog kadra.

- Nekada se govorilo o podatku, od ukupnog broja zaposlenih u zdravstvu, u bolničkim kapacitetima treba biti 30 posto nemedicinara, a 70 posto medicinara. U neboliničkim uvjetima to je 20 posto nemedicinara, 80 posto medicinara. Sada je Vranić izašao sa podatkom Svjetske zdravstvene organizacije da je 17 posto nemedicinara, a da su ostalo medicinari. U konačnici, nisu uposlenici u zdravstvu u KS ti koji su primali i jedne i druge. Mi 30 godina nemamo normativa rada, platne razrede i sistematizaciju koliko kog profila treba. Naravno, politika je u međuvremenu, po raznoraznim načinima, zapošljavala. U KS godinama postoji odluka da u zdravstvenim ustanovama možete prelijevati kadar iz jedne ustanove u drugu. To je slučaj sa 13 anesteziologa koji su otišli sa KCUS-a i koji se sad zapošljavaju u drugu zdravstvenu ustanovu mimo konkursa. Po tom istom sistemu može se napraviti moratorij za upošljavanje nezdravstvenog kadra i onda godinama, kako ne biste otpuštali ljude, po potrebi na osnovu sistematizacije, prebacivati kadar iz jedne u drugu ustanovu – objašnjava Selimić.

Odustali od svega

Podsjetimo, radnici u zdravstvu KS u štrajku su od 2. septembra 2019. godine.

Sindikat je prvobitno tražio povećanje satnice sa 2,60 na 2,80, te usklađivanje koeficijenta sa onim kojeg imaju specijalisti ljekari od 5,40 iz Kolektivnog ugovora doktora medicine i stomatologije KS.

U međuvremenu, kako kaže Selimić, odustali su od svega.

- Čak i satnica iz 2017. godine, koju smo mi izborili sa Vladom tadašnjeg premijera Konakovića od 2,60 KM, sada koriste svi, i uposlenici KCUS-a, koji su federalna institucija, Sindikat doktora medicine i stomatologije KS... Ostali smo pri jedinom zahtjevu, a to je usklađivanje koeficijenata sa onima koji su bili od 2007. godine – objasnio je Selimić.

Svoja prava radnici u zdravstvu KS tražili su do sada i na tri protesta ispred zgrade Vlade KS, na dva tokom 2019. - 7. oktobra i 19. decembra, a treći je održan 9. jula. prošle godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.