open-navfaktor-logo
search
Ratni načelnik
Selim Bešlagić: Završili smo posao na dokazivanju istine o Brčanskoj Malti
U Tuzli je danas obilježen Dan odbrane, a brojne delagacije položile su cvijeće i odale počast onima koji su 15. maja 1992. godine odbranili grad od agresora. Odavanje počasti ove godine prvi put upriličeno je u Spomen-parku braniocima, koji se gradi u naselju Brčanska Malta.
15.05.2023. u 14:50
get url
text
Obilježavanje 15. maja

- Na današnji dan su naši hrabri policajci čestito i časno odbranili Tuzlu, desetke hiljada izbjeglica koje su boravile u našem gradu, ali i javnu imovinu svih nas i tako stvorili preduvjete da se u Tuzli i Bosni i Hercegovine formiraju brigade koje će braniti državu - rekao je danas gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić.

Ratni načelnik Tuzle Selim Bešlagić kaže da nakon 31 godine možemo reći da smo u dokazivanju istine o Brčanskoj Malti završili posao.

Selim Bešlagić

- Haški tribunal je rekao da nije bio zločin, sud u Beogradu je rekao da nije bio zločin, Tužilaštvo BiH je reklo da nije bio zločin i Interpol je povukao sve potjernice koje je Srbija izdala u vezi s ovim slučajem. Smatram da neko treba da odgovara za one koji su žrtve, a za njih treba pitati komandanta koji je organizirao kolonu (Mile Dubajić, op. a.) i koji je neprofesionalno stavio vojnike na eksplozivna sredstva. I tu je odgovor - poručio je Bešlagić.

Cvijeće na Brčanskoj Malti danas je položio i član Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

- U milenijskoj prošlosti Tuzle i BiH jedna od najvrednijih riječi je sloboda, a 15. maja 1992. godine odbranjena je sloboda Tuzle i BiH. Želim iskazati duboko poštovanje braniteljima Tuzle i BiH. Nikada nećemo dozvoliti da se izjednačavaju oni koji su branili državu i oni koji su napadali na Tuzlu i BiH. Između onih koji su branili i izvršili agresiju postoji velika civilizacijska razlika. Ratni zločinci Radovan Karadžić i Ratko Mladić su osuđeni za genocid, zločine protiv čovječnosti i druge zločine. S druge strane, prvi čovjek Tuzle Selim Bešlagić je čak nominiran za Nobelovu nagradu za mir - rekao je danas, između ostalog, Bećirović.

Grad soli prije 31 godinu odbranili su pripadnici Stanice javne bezbjednosti (SJB) Tuzla, a s druge strane imali su rezerviste Vojske Jugoslavije i pripadnike srpske paravojske.

- Ponosni smo na dan kada se ovaj grad odbranio ne želeći da doživi sudbinu nekih drugih bosanskohercegovačkih gradova. Mi nismo željeli rat, ali smo morali biti spremni na odbranu - rekao je Edin Altumbabić, bivši pripadnik Druge manevarske jedinice SJB Tuzla.

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić istakao je da je veoma važno što se nije dozvolila podjela Tuzle, što je bila namjera agresora.

- Tako je stvorena jedna velika slobodna teritorija, koja je poslije poslužila kao kohezioni faktor za područje današnjeg Tuzlanskog kantona. Danas se sjećamo tog hrabrog čina, onoga što je presudama utvrđeno, defanzivnog vojnog manevra da se na vatru odgovori vatrom - rekao je Halilagić.

{$galerijaFotografija}

Brčanska Malta
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.