Zastupnik Naše stranke u Skupštini Tuzlanskog kantona Selim Bešlagić uputio je zastupničku inicijativu kojom od Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja TK traži pokretanje postupka uspostavljanja noćnih autobuskih linija između općina i gradova na području Tuzlanskog kantona u dane kada je noćni saobraćaj frekventniji, u prvom redu petkom i subotom.

Inicijativa koja traži od Vlade TK da uspostavi i subvencionira noćne autobuske linije na području ovog kantona svoju opravdanost zasniva na statistikama o saobraćajnim nesrećama u proteklim godinama. Samo u prošloj godini broj saobraćajnih nesreća je premašio 3.000, a u porastu je broj nesreća uzrokovanih vožnjom pod dejstvom alkohola.

Prema dostupnim podacima, za svaku desetu saobraćajnu nesreću je kriva loša putna infrastruktura dok za 90 posto njih krivicu snose vozači. Činjenica da autobuskih linija nema u vrijeme kada su izlasci frekventniji dovodi do vožnje u alkoholisanom stanju nesavjesnih, mahom mlađih vozača, te do povećava mogućnost nesreća koje nerijetko završavaju sa smrtnim ishodom.

-Ovim putem predlažem zastupničku Inicijativu za subvencioniranje i uspostavljanje noćnih autobuskih linija na području TK u petak i subotu, nakon 22.30 sati kao jedan od mehanizama u sprečavanju saobraćajnih nesreća - stoji u prijedlogu zastupnika Bešlagića.

Uz to, Bešlagić dodaje kako je ovakva praksa dala rezultate u većini evropskih zemalja, te kako će ovakav pristup će dodatno obogatiti ponudu sadržaja između općina i gradova TK.