open-navfaktor-logo
search
Goran Lojo o porazu
Selektor Zmajica: Utakmice nemaju značaj, jer će se tri reprezentacije plasirati na SP
Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je od Kanade sa 64:96, u prvom meču na kvalifikacijskom turniru za Svjetsko prvenstvo u Osaki.
12.02.2022. u 09:37
get url
text

Zmajice su doživjele težak poraz od kanadske selekcije, koja je od početka dominirala i u potpunosti opravdala ulogu favorita.

Kanađanke, koje na svjetskoj rang listi zauzimaju četvrto mjesto, odigrale su odličnu odbranu na najboljoj bh. igračici svijeta Jonquel Jones, koja je limitirana na samo 15 poena i pet skokova, što je svakako jedan od ključnih razloga ubjedljivog poraza našeg tima.

VEZANI TEKST - Zmajice nemoćne protiv Kanade

- Teška utakmica i težak poraz za nas neočekivano visokom razlikom. Dosta je razloga za to. Nismo bili na nivou u odbrani. Posebno u prvom poluvremenu, a Kanada je to iskoristila. Sutra je novi dan. Nova utakmica. Pokušat ćemo odigrati što je bolje moguće - kazao je selektor bh. tima Goran Lojo, dodavši:

- Jedan od razloga poraza može biti što ove utakmice nemaju takmičarski značaj, jer će se tri reprezentacije plasirati na Svjetsko prvenstvo. Kanada je bila motivisanija. Nisu slučajno četvrta reprezentacija na svijetu. Imaju dominantne igračice na svim pozicijama.

Istakao je kako je ovo veliko iskustvo za naš državni tim.

- Nemamo iskustvo na ovakvim događajima. Nismo bili na evropskoj sceni 22 godine. Prošle godine smo se plasirali na Eurobasket nakon 22 godine. Bio je veliki pritisak, igračice su bile nervozne, ali i problemi sa Bjelorusijom su možda utjecali na nas. Čekamo odluku FIBA-e da smo se vjerovatno kvalifikovali na Svjetsko prvenstvo - dodao je Lojo, naglasivši kako nam je nedostajala i povrijeđena Marica Gajić.

- Značajno nas je poremetila njena povreda. Uigravali smo sasvim nešto drugo nakon njene povrede. Nakon Jones na skakačim pozicijama ona nam je veoma bitna karika.

U našem timu najefikasnija bila je Nikolina Babić sa 16 poena uz po asistenciju i skok.

- Ne želim biti igračica koja traži alibi, ali imali smo problema sa vremenskom zonom. Neke igračice nisu mogle spavati noću. Bilo nam je jako teško igrati danas. Šok nam je bio i to što nam se povrijedila veoma važna igračica Marica Gajić - rekla je Babić, dodavši:

- Nismo dobro koristili naše najjače oružje i nismo dobro igrali u odbrani. To su razlozi poraza. Kanada je igrala jako u odbrani i napadu. Zaslužili su pobjedu. Nadam se da više nikada nećemo igrati ovako.

Bh. dame sutra ujutro od 10 sati igra protiv Japana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.