open-navfaktor-logo
search
Ohrabrujuće
Selektor Zmajića: Sarajevo je sa 36 posto minutaže za mlade igrače postalo prvak
Slobodan Starčević, selektor mlade reprezentacije BiH, posjetio je Zlatibor, gdje je pratio formu potencijalnih članova U-21 tima naše zemlje.
21.07.2020. u 09:54
get url
text

- Pratio sam treninge i prijateljske utakmice Radnika, Krupe i Borca, ali sam obratio pažnju i na dva strandardna BiH reprezentativca iz redova beogradskog Čukaričkog. Imam vrlo korektnu saradnju sa trenerom ovog kluba Aleksandrom Veselinovićem i znam da je njegova metodologija treninga na evropskom nivou. Dopada mi se takav pristup i davanje prostora mladim igračima. Veoma sam zadovoljan onim što sam vidio na Zlatiboru. Samo na taj način, ako budemo redovno pratili razvoj forme potencijalnih kandidata za reprezentaciju, možemo da računamo na dobre rezultate u svim uzrasnim kategorijama - rekao je Starčević za Anadolu Agency (AA).

Poslije četiri odigrane utakmice, Zmajići imaju svega tri boda zaostatka za vodećom Belgijom i ne odustaju od borbe za plasman na Evropsko prvenstvo.

- Imamo sreću da se nalazimo u jednoj od najatraktivnijih grupa u kvalifikacijama. Činjenica da je još uvijek sve otvoreno i da je situacija vrlo neizvjesna, možda ulije dodatni motiv našim momcima u mečevima koji predstoje. Nama je u ovom trenutku najvažnije da duele u septembarskom terminu protiv Velsa i Moldavije dočekamo sa pozitivnom energijom i da se pobjedama primaknemo vrhu tabele. Belgija i Njemačka su veliki favoriti. Imao sam i ranije priliku da se upoznam sa načinom rada u njemačkim selekcijama, igraju agresivan fudbal sa mnogo duela. Zato i pokušavam da nađem igrače koji su kadri da odgovore takvom stilu, ali bez obzira na rezultat, siguran sam da će iskustvo iz tih utakmica biti od neprocjenjivog značaja za momke koji predstavljaju budućnost fudbala BiH - istakao je Starčević.

Poslije rada u nekoliko bosanskohercegovačkih klubova (Borac, Krupa, Radnik, Tuzla City, Rudar), Starčević se prvi put u karijeri našao u ulozi selektora reprezentacije.

- Potpuno je drugačija struktura posla. U klubu ste zauzeti 24 sata dnevno, specifična je organizacija, planovi, izvođenje treninga. U reprezentaciji se mnogo toga svodi na posmatranje i razgovore sa igračima. Još nisam ušao u taj takmičarski ciklus, ali pretpostavljam da će tih sedam dana uoči utakmice biti slično kao u klubu. Dakle, fokus na 26 igrača koji su na spisku i puna koncentracija na rivala koji nas čeka na terenu. Iskoristio sam priliku i napravio analizu uloge mladih igrača u postizanju elitnih ciljeva u našem fudbalu. Sarajevo je sa 36 posto minutaže za igrače ispod 21 godine osvojilo titulu, a Mladost Doboj Kakanj sa čak 56 posto istog parametra uspjelo da ostane u Premijer ligi BiH. Taj podatak mora da nas ohrabri i toplo preporučujem mojim kolegama i klupskim rukovodiocima da se slobodno oslone na mlade igrače - kazao je Starčević.

Uporedo sa aktivnostima mlade i A reprezentacije, počet će i borbe za bodove u Premijer ligi Bosne i Hercegovine.

- Sarajevo ponovo ima najpotentniji tim, dok su Zrinjski, Željezničar i Borac najozbiljniji kandidati za vrh tabele. Mislim da posjeduju dovoljno kapaciteta da prvenstvo učine neizvjesnim. Pokazalo se i prošle sezone da su moguća prijatna iznenađenja, poput Borca koji se odmah po povratku u elitno društvo uključio u borbu za titulu. Iskreno se nadam da će zdravi rivalitet ove četiri ekipe doprinijeti porastu kvaliteta Premijer lige. Velika je stvar za Banjaluku i cijelu BiH što se Borac poslije toliko godina vratio na evropsku scenu. Bio sam učesnik onih čuvenih utakmica u kvalifikacijama za Ligu prvaka protiv Makabija i znam koliko je ta euforija utjecala na polju samopouzdanja igrača i povratka publike na stadion - optimista je uoči početka nove sezone Starčević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.