open-navfaktor-logo
search
Dan nezavisnosti BiH
Šehidsko mezarje Kovači: Položeno cvijeće, Bećirović poručio da svi moraju poštivati državu BiH
Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu, kao i obilaskom mezara prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića, danas je obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. 
01.03.2023. u 09:51
get url
text

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović istakao je da je ovo jedan od najvećih datuma u hiljadugodišnjoj historiji BiH

- Malo je država na svijetu koje su stekle nezavisnost sa tako velikom podrškom stanovnika na referendumu za nezavisnu i suverenu državu kao što je to bilo sa BiH. Odgovorno tvrdim da nije bilo opstrukcija u pojedinim općinama BiH ta blizu dvotrećinska većina za nezavisnu, suverenu i nedjeljivu BiH bi bila još veća - kazao je Bećirović.

Naglasio je kako je ovaj datum i demokratsku volju građana BiH priznala je cijela Evropa i cijeli svijet.

- To je prijelomni momenat u historiji BiH. Da nije bilo 1. marta i većinske volje građana i naroda BiH da žive u slobodnoj, nezavisnoj i cjelovitoj BiH danas bi granice Velike Srbije bile na liniji Karlobag, Ogulin, Virovitica. Onima koji negiraju 1. mart. Moja poruka je vrlo jasna. Svi prije ili kasnije moraju početi poštivati državu BiH, Ustav BiH, ali i ovaj legalni državni praznik BiH. Na ovaj praznik svi mogu biti ponosni. Mi da nismo odlučiuli da budemo u nezavisnoj, slobodnoj i suverenoj državi danas bi BiH imala status šumadijskog okruga u Srbiji. Takvo poniženje hiljadugodišnje historije BiH nisu mogli dozvoliti građani BiH. Mi smo ponosni ljudi koji žele da žive ravnopravno i slobodno. Želimo BiH jednako komotnu za svakog čovjeka za svakog građana i sve narode - poručio je član Predsjedništva BiH.

{$galerijaFotografija}

Prvi mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, slavi se povodom uspješno provedenog referenduma o nezavisnosti Bosne i Hercegovine, održanog 29. februara i 1. marta 1992. godine. Glasalo je tada 2.073.568 glasača (izlaznost 63,7 posto građana s pravom glasa u BiH). Za nezavisnost izjasnilo se čak 99,7 posto osoba izašlih na referendum.

Referendumsko pitanje glasilo je: "Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?"

Nakon izglasavanja o nezavisnosti, Bosnu i Hercegovinu priznale su mnoge zemlje svijeta i država je nedugo zatim postala punopravni član Ujedinjenih nacija (UN), kao i brojnih drugih međunarodnih organizacija.

Polaganje cvijeća na mezarju Kovači, 01.03.2023.
1 od 13
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.