open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo BiH
Šefik Džaferović sa specijalnim predstavnikom britanske premijerke
Istaknuta je činjenica da će Ujedinjeno Kraljevstvo i dalje njegovati dobre bilateralne odnose s BiH, bez obzira da li će UK biti članicom EU ili ne
18.06.2019. u 18:19
get url
text

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović sastao se sa specijalnim predstavnikom premijerke Ujedinjenog Kraljevstva (UK) za sprečavanje seksualnog nasilja u konfliktu, državnim ministrom za Commonwealth i UN, te specijalnim izaslanikom premijerke za slobodu religija i vjera lordom Ahmadom od Wimbledona.

Na sastanku je razgovarano o napretku reformi u BiH, te kontinuiranoj podršci Ujedinjenog Kraljevstva aspiracijama Bosne i Hercegovine ka punopravnom članstvu u Europskoj uniji.

Britanska vlada je svoju potporu BiH potvrdila kroz britansko-njemačku inicijativu za ubrzan put BiH ka EU.

Istaknuta je činjenica da će Ujedinjeno Kraljevstvo i dalje njegovati dobre bilateralne odnose s BiH, bez obzira da li će UK biti članicom EU ili ne.

UK je uložilo značajna sredstva u obrazovanje i razvitak tehnologije u BiH, a dobri politički, kulturni i ekonomski odnosi mogu se dodatno unaprijediti, posebice povećanjem obima robne razmjene između dvije zemlje te mogućnošću da se firme iz UK uključe u razvoj infrastrukture BiH.

Na sastanku je također razgovarano o sutrašnjoj konferenciji "Međureligijski doprinos miru i stabilnosti", pri čemu je naglašeno da je BiH zemlja otvorena za međureligijski dijalog, koja stremi idealu da svaki čovjek ima jednaka prava i šanse, bez obzira na vjersku pripadnost.

 

U tom smislu, multietnički karakter BiH predstavlja njenu prednost, kao što je slučaj i s Ujedinjenim Kraljevstvom, koje je domovina ljudi različitih konfesija i etničkih pripadnosti, te koje može podijeliti pozitivna iskustva suživota s BiH.

Govoreći o sprečavanju seksualnog nasilja u sukobima, istaknuta je činjenica da je BiH podržala Rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a usmjerenu na borbu protiv seksualnog nasilja u ratu. Izraženo je zadovoljstvo napretkom u privođenju počinitelja zločina licu pravde, kao i zainteresiranost za podršku preživjelim žrtvama seksualnog nasilja.

Sugovornici su razgovarali i o predstojećoj konferenciji o osnaživanju uloge žena u mirovnim pregovorima i značaja takve inicijative za doprinos miru i stabilnosti u Zapadnom Balkanu.

Sastanku je u ime predsjednika Predsjedništva BiH Milorada Dodika prisustvovao savjetnik dr. Dragoljub Reljić, te u ime člana Predsjedništva BiH Željka Komšića savjetnik Vanja Filipović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.