Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) zakazalo je za 6. i 7. novembar sjednicu na kojoj će, između ostalog, ugostiti novoimenovanu šeficu Misije OSCE-a u BiH ambasadoricu Kathleen Kavalec.

Naime, ambasadorica Kavalec, karijerna američka diplomatkinja koja je u septembru preuzela dužnost šefice Misije OSCE-a u BiH, trebala bi se obratiti članovima VSTV-a BiH tokom drugog dana zasjedanja tog regulatornog tijela.

Između ostalog, u prijedlogu dnevnog reda sjednice nalazi se Informacija o mišljenju Stalne komisije za efikasnost i kvalitet sudova u pogledu preporuka iz izvještaja OSCE-a i USAID-a o temi - korupcija i organizirani kriminal.

Kako je planirano, VSTV će se očitovati o Informaciji u vezi s izjašnjenjima sudova o neriješenim predmetima ratnih zločina koji su stari tri ili više godina, potvrđeno je Feni u toj instituciji.

Također, članovi VSTV-a BiH bi trebali razmatrati Prijedlog dopuna kriterija za ocjenjivanje rada nosilaca pravosudnih funkcija u sudovima u Bosni i Hercegovini.

Istovremeno, planirano je određivanje članova Vijeća za vršenje strateškog nadzora nad Projektom "Unapređenje efikasnosti sudova i odgovornosti sudija i tužilaca u BiH – druga faza (ICEA)“.

Predviđeno je i razmatranje Informacije o radu Ureda disciplinskog tužioca (UDT) za treći kvartal 2019. godine, kao i Informacije o razvoju sistema mentorstva za novoimenovane sudije.

Prema već ustaljenoj praksi, VSTVBiH će odlučivati o prekidu ili produženju mandata te imenovanjima određenog broja nosilaca pravosudnih funkcija u BiH.