open-navfaktor-logo
search
Izvještaj EK
Šefica Delegacije EU u Crnoj Gori: Parlament da pokaže posvećenost reformama
Šefica Delegacije Evropske Unije u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa, kazala je da novi saziv crnogorskog parlamenta treba u praksi da pokaže posvećenost reformama.
06.10.2020. u 20:46
get url
text

Šefica Delegacije EU je s glavnim pregovaračem Aleksandrom Drljevićem predstavila Izvještaj Evropske komisije (EK) o napretku Crne Gore za 2020. godinu. Popa je kazala da Izvještaj sadrži niz preporuka koje svi relevantni politički akteri treba da ispune i zajednički rade kako bi ostvarili brz napredak u reformama.

- Cilj nije samo da Crna Gora brže napreduje na putu ka EU ili da zatvori neko poglavlje, već će svaka uspješno sprovedena reforma značiti bolji život građana. U izvještaju je ukazano na nedostatak dijaloga i nepovjerenje među političkim akterima, a sveobuhvatna revizija izbornog zakonodavstva još nije sprovedena. Izbori su rezultirali do sada nezabilježenom promjenom u sastavu nove vladajuće većine. Sada je vrijeme da novi parlament afirmiše široki međunarodni konsenzus i u praksi pokaže posvećenost reformskoj agendi Crne Gore - kazala je Popa.

Ona je istakla da je ostvaren ograničeni napredak u oblasti pravosuđa, ali da i dalje ostaju izazovi u pogledu nezavisnosti, profesionalizma i odgovornosti pravosuđa. Kazala je i da je pozitivnih pomaka bilo u borbi protiv korupcije, ali da postoji zabrinutost u odnosu na nezavisnost i prioritete Agencije za sprečavanje korupcije. Popa je upozorila da ni ove godine nije registrovan napredak u oblasti slobode izražavanja.

- Iako su usvojeni revidirani medijski zakoni, to je ostalo u sjenci hapšenja i postupaka pokrenutih protiv urednika portala i građana zbog sadržaja koje su objavljivali u toku 2020. godine - kazala je Popa.

Drljević je istakao da novi Izvještaj EK Crna Gora dobija u posebnom političkom trenutku, nakon nedavno održanih parlamentarnih izbora. On je podsjetio da se u Izvještaju ukazuje da su izbori protekli u demokratskom ambijentu, u skladu s međunarodnim standardima i bez većih nepravilnosti.

- Novi Izvještaj EK upravo potvrđuje da su izbori bili kompetitivni, a kampanja je sprovedena u mirnoj atmosferi, a ton kojim je pisan upućuje na demokratsko sazrijevanje crnogorskog društva, na šta smo naročito ponosni. Sada očekujemo formiranje nove Vlade koja će, uvjeren sam, nastaviti proevropski kurs s težnjom za ostvarenjem Crne Gore kao prve naredne članice Evropske unije - kazao je Drljević.

On je kazao i da je u Izvještaju ocijenjeno da su poboljšani kapaciteti institucija u oblasti suzbijanja korupcije i pojačana međunarodna saradnja policije. Drljević je kazao i da će nadležni obratiti pažnju na primjedbe EK na određene sistemske nedostatke.

- Ponovno imenovanje pojedinih predsjednika sudova, nedostatak uređivačke nezavisnosti RTCG i hapšenje urednika portala su samo neke od negativnih kvalifikacija i tome treba posvetiti posebnu pažnju i dati adekvatan odgovor - kazao je Drljević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.