open-navfaktor-logo
search
Detalji s ročišta
Sefić projurio kroz "debelo" crveno, na nekoliko načina mogao izbjeći studentice, ali nije
U Kantonalnom sudu u sarajevu danas je nekoliko sati trajalo ročište na kojem je vještak saobraćajne struke Nedim Kamenjašević iznio svoj nalaz o saobraćajnoj nesreći u kojoj je Sanjin Sefić vozilom "golf 6" usmrtio studentice Selmu Agić i Editu Malkoč. 
29.01.2020. u 14:55
get url
text

Kamenjašević je naveo da je  vještačenje obavio po nalogu Suda, te da je na raspolaganju imao sve dokaze koji su se nalazili u spisu.

Prilikom izrade nalaza koristio se zapisnicima sa uviđaja koje je sačinio MUP Kantona Sarajevo, fotodokumentacijom lica mjesta i vozila, snimcima videonadzora sa objekta u neposrednoj blizini raskrsnice gdje se desila nesreća, obdukcionim nalazima stradalih pješakinja, nalazom vještaka saobraćajne struke Ševala Kovačevića, kao i nalazom vještaka mašinske struke Jasmina Bijedića. 

Kako je naveo, u trenutku nesreće asfalt je bio mokar, bila je noć, padala je kiša, a raskrsnicu su osvjetljavale četiri ulične svjetiljke, te je vidljivost bila dobra. Također, radili su semafori na raskrsnici. 

Na osnovu povreda Selme Agić i oštećenja na vozilu utvrđeno je da je nalet vozila na pješaka bio sa lijeve strane, prednjim dijelom desne strane vozila. Selmu je automobil udario direktno, dok je Edita bila sa njene desne strane, nakon čega je došlo do nabacivanja pješakinja na prednje vjetrobransko staklo. 

Vještak je kazao i da oštećenja na krovu vozila, a koja su prisutna u ovom slučaju, nastaju samo pri brzini većoj od 80 kilometara na sat. 

Nije utvrđena ranija tehnička neispravnost vozila, koje se, prema nalazu vještaka Kamenjaševića, kretao brzinim od 102, 6 km/h. Nisu vidljivi tragovi kočenja, niti su vidljivi tragovi usporavanja. Utvrđeno je da je u trenutku nesreće za pješake na semaforu bilo trepćuće zeleno svjetlo, a za Sefića crveno, koje se, prema nalazu vještaka,  upalilo šest sekundi prije kontakta sa pješakinjama. 

VEZANI TEKST - Sefić "golfom" jurio 102,6 km/h kada je ubio studentice Selmu i Editu

U trenutku kad su djevojke zakoračile na pješački prelaz, Sefić se nalazio na udaljenosti od 176 metara.

Vještak je naveo da je Sefić imao na raspolaganju 171 metar da se zaustavi na punoj zaustavnoj liniji prije pješačkog prelaza . S obzirom na brzinu od 102,6 km/h mogao se zaustaviti na 92,4 metra i imao je pet sekundi vremena. 

- Da je išao brzinom od 60 km/h, što je maksimalna dozvoljena brzina na ovoj dionici, zaustavni put bi bio oko 38,6 metara i mogao bi se zaustaviti za 3,6 sekundi - naveo je Kamenjašević. 

Drugi način na koji je mogao izbjeći udar u pješake je izbjegavanje izmicanjem ulijevo, ispred pješaka. Bočnim pomakom ulijevo od 0,9 metara  izbjegao bi djevojke, a za to mu je bio potreban put od oko 29 metara.

Vještak je kazao i da je ispitivao teoretsku mogućnost da su pješakinje mogle izbjeći nesreću.  Kazao je da proračuni pokazuju da je njima, s obzirom da su imale oko 12 metara još da pređu trebalo oko 8 sekundi da pređu cestu.

Na udaljenosti na kojoj se Sefić nalazio pri brzini od 102,6 km/h za dolazak na mjesto udara trebalo mu je 6 sekundi, dok bi pri brzini od 60 km/h trebalo 10 sekundi. 

S obzirom nanavedeno, a posebno uzevši u obzir da je za pješake na semaforu bilo zeleno svjetlo, zaključeno je da nema nikakvog propusta stradalih djevojaka, koji su doprijenijeli ovoj nesreći. 

Advokat Sanjina Sefića Kerim Čelik prigovorio je izboru vještaka, kazavši da je Sud trebao naložiti da nalaz radi ustanova, odnosno tim vještaka, a ne vještak pojedinac, na čiju stručnost prigovara. 

Tokom unakrsnog ispitivanja svjedoka pitao je kako je siguran da su sve sijalice radile na mjestu nesreće u momentu nesreće, rekao je i da se na osnovu videonadzora ništa ne može utvrditi, te doveo u pitanje i da se na videosnimku nalazi trenutak prolaska Sefićevog "golfa" kroz raskrsnicu, s obzirom na to da je na snimku navedeno vrijeme od 21:41:07, a da je u službenim zabilješkama navedeno da je Hitna pomoć konstatovala smrt pješakinja u 21:40 sati. 

Vještak je na to odgovorio da snimak traje od 20 sati, te da se na snimku koji je u spisu i svi ga mogu pogledati, jasno da tek nakon prolaska tog vozila dolaze vozila pod rotacijama, odnosno policija i Hitna pomoć. 

Čelik je pitao da li je vještak ispitivao da li bi došlo do udara da su se djevojke zaustavile, vještak je kazao da nije, jer je za njih bilo upaljeno zeleno svjetlo. 

Advokat Čelik će na sljedećem ročištu nastaviti s unakrsnim ispitivanjem svjedoka, nakon čega je planirano iznošenje završnih riječi u ovom slučaju.

Naredno ročište zakazano je za 26. februar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.