open-navfaktor-logo
search
Özerov asistent
Seferović: Sa Željom ćemo se nadigravati, PLBiH najzanimljivija u regionu
Atmosfera u derbiju će biti onakva kakva se rijetko viđa. Dobro je što se publika vratila na stadione, kazao je kondicioni trener Čelika
Denis Zeba
06.08.2019. u 21:22
get url
text

Sedam bodova iz tri utakmice učinak je Čelika koji je malo ko očekivao na startu nove sezone BH Telecom Premijer lige, pogotovo što su Zeničani dvije pobjede izborili u gostima kod Širokog Brijega i Veleža, dok su u sjajnoj atmosferi na domaćem terenu remizirali s aktuelnim prvakom Sarajevom.

Već ovoga vikenda "crno-crvene", koji su vratili publiku na tribine Bilinog polja, očekuje novi derbi i okršaj sa starim rivalom. U subotu u Zenici gostuje Željezničar, koji poslije tri kola ima identičan bodovni učinak kao i ekipa Hasana Özera.

Derbi duel trećeg kola PLBiH u kojem su Plavi s 1:0 savladali Zrinjski pratio je i Almir Seferović, trener zadužen za kondicionu pripremu i fizičku spremu fudbalera Čelika.

Prednost zbog publike

- Željo je izgledao dosta svježije, ali nije to realna slika Zrinjskog koji je nastupio bez sedam standardnih igrača. Osim što su djelovali svježije, domaći fudbaleri su bili i u psihološkoj prednosti zbog publike, zbog čega ekipa nekad zna pružiti između 20 i 30 posto više od svojih mogućnosti - kazao Seferović na početku razgovora za Faktor.

Uprkos dosta teškom rasporedu na startu nove sezone, premijerligaš iz Zenice osvojio je sedam bodova.

- Sigurno da smo zadovoljni ostvarenim rezultatima, pogotovo što smo na početku imali tešak raspored. Nakon pobjede u Širokom Brijegu gostovao nam je aktuelni prvak, a potom smo mi gostovali ekipi Veleža koja je bila pod imperativom pobjede. Mislim da smo tim koji će ove sezone moći da parira ekipama iz vrha - naglasio je trener s bogatim iskustvom u PLBiH.

Stručnjak koji je pored BiH svoja iskustva i znanja sakupljao radeći i u inostranstvu kratko se osvrnuo i na gostovanje Čelika u Vrapčićima.

- Gol na startu utakmice destabilizuje ekipu. Ipak, oko 30. minute stavili smo utakmicu pod kontrolu. Na poluvremenu nismo imali dogovor da krenemo na sve ili ništa, ali smo nastojali da situaciju okrenemo u svoju korist, što se i desilo. Probleme koje smo mi imali na startu utakmice, Velež je imao na početku drugog poluvremena - rekao je član stručnog štaba NK Čelik.

U sastavu zeničkog kluba nekoliko je pravih rutinera sa domaćih fudbalskih terena, no Seferović otkriva kako je atmosfera na treningu odlična.

- Iskreno, nisam mogao da vjerujem da će se desiti ovakvo nešto. Ni najmanje problema nije bilo otkada sam tu, a od 56 treninga do sada smo nekompletni bili na samo dva ili tri treninga, i to zbog stomačne viroze koju su imali pojedini fudbaleri - otkriva Seferović.

Dobri rezultati Čelika i Željezničara, kao i fudbalska euforija u Zenici, dobra su najava za duel starih rivala.

- Sigurno očekujem nadigravanje. Atmosfera će biti onakva kakva se rijetko viđa. Dobro je što se publika vratila na stadione, a sigurno da značajan doprinos u tome imaju Velež i Borac koji su se vratili u PLBiH, koja je ove sezone možda i daleko najzanimljivija u poređenju sa prethodnim. Mislim čak da će biti daleko najinteresantnija u regionu ove sezone - kazao je trener koji je prije Čelika radio u Sarajevu, Slobodi i Željezničaru.

O spremi fudbalera Plavih kaže:

- Dva momka koji su u Želji rade dobar posao. Ako gledaocima djeluje da je neko nespreman, nije to ni toliko do spreme, više je stvar u tome da su to uglavnom igrači koji nisu igrali duži period ili su imali problema s povredama. Željezničar je tim sastavljen od dosta profesionalaca koji čine prilično homogenu ekipu, a naravno tu je i Amar Osim.

Komunikacija na engleskom

Iako sa "šefom" uglavnom razgovara na engleskom, Seferović kaže da ima jako dobru saradnju kako sa Özerom, tako i sa ostalim kolegama.

- Imamo zaista odličnu saradnju. Uglavnom komuniciramo na engleskom, iako imamo prevodioca, no često zbog delikatnosti situacije ili važnosti brzine reakcije pričamo engleski, koji govori i velika većina igrača. Trener je veliko ime u Turskoj u šta smo se uvjerili tokom priprema - govori Seferović.

Sedam od mogućih devet bodova Čelik je osvojio na startu, što je rezultiralo da ambicije porastu.

- Kod nas je uvijek tako da kad kreneš dobro na početku da ambicije porastu. Ipak, mi želimo da budemo bolji nego prošle sezone. Ove godine deset od 12 ekipa, bez želje da nekoga potcijenim, zaslužuje totalni respekt - rekao je kondicioni trener Čelika, koji smatra kako su i ove sezone glavni kandidati za titulu Sarajevo, Zrinjski, Željezničar i Široki Brijeg.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.